Новини и статии

Лекът срещу настинка или грип може да се намира във вашата кухня.

Публикувано в: Здравни новини Автор: Medicine.BG 8 November 2009

билки и чай срещу настинка и грип

Все още не е известен лек за настинката, но в кухнята си може да намерите много видове храни, които да спомогнат за облекчаване на симптомите и да ускорят възстановяването ви. Следващият път, когато хремата и кихането ви сполетят, отворете кухненския шкаф за помощ.

Домашна лимонада: Много подходяща за облекчаване на болки в гърлото, за пречистване на кръвта и за успокояване на лигавицата. Приготовление: в чаша топла вода изстискайте сока на половин лимон и добавете една чаена лъжичка кленов сироп.

Пилешка супа: Използването на пилешка супа за лечение на настинка и грип е познато още през 12-ти век, когато еврейският лекар и философ Маймонид препоръчва пилешката супа с тази цел.

Горчица: Горчицата намалява треската, елиминира токсините и спомага за лечение лигавицата (мукозата) на белите дробове.

Джинджифил: Чаят от джинджифил е добро антивирусно средство, тъй като убива микробите. Той е много подходящ и за разстроен стомах. Приготовление: поставете 2 супени лъжици стрит пресен джинджифил в две чаши вода и оставете да се вари 15 мин. Отстранете от котлона и оставете да се накисне за 10 мин. Може да добавите джинджифил във ваната, за стимулиране на лимфообръщението и подсилване на лимфния дренаж - стрийте на прах четвърт чаша пресен джинджифил, поставете го в тензух и го накиснете във ваната, докато се пълни с вода.

Чесън: Чесънът, който използваме в домакинството, е много добър за превенция и лечение на настинка и грип. Суровият чесън има противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства. Според Британски изследователи, чесънът ускорява възстановяването от грип и повишава устойчивостта на организма. Чесънът може да подейства като антикоагулант, така че тези, които приемат лекарства срещу такива проблеми, трябва да внимават с допълнителните количества чесън.

Мента: Чаят от мента помага срещу високата температурата. Направете си ментов чай и се пъхнете под завивките - така ще се преборите с температурата.

Рициново масло: Компрес с рициново масло, поставен на гърдите, прочиства дихателните пътища и спомага циркулацията в белите дробове. Втрийте рициново масло на гърдите, покрийте с вълнен плат и поставте бутилка с гореща вода на него.

Портокали/Витамин С: Според проучване, ежедневното приемане на портокалов фреш може да намали продължителността на грипа, заради съдържащия се в него Витамин C. Скорошно изследване показа, че 1000 мг Витамин Ц на всеки шест часа може ефективно да облекчи или дори да предотврати симптомите на грипа.

Плод на бъз: Плодовете на растението бъз са използвани още от каменната епоха. Скорошно проучване на Университета в Йерусалим потвърждава, че приемането на плодовете на бъз ускорява възстановяването от настинка и грип.

Пчелинок(Пчелник, Блага трева) - Използва се, като съставка на сиропи за кашлица. Чаят от това растение облекчава кашлицата.

Мед: Медът има невероятни лечебни свойства. Може да се използва за успокояване на раздразнено гърло, при кашлица или за повишаване на имунитета. Лесен начин да се направи сироп за кашлица - лъжица мед и малко пресен лимонов сок.

Кимион и джинджифил: Добавете чаена лъжичка семена от кимион и малко сух или пресен джинджифил към чаша вряща вода. Изпийте получения разтвор.

Сол: Солта е отлична за правене на гаргари и успокояване на възпалено гърло. Използвайте топла вода, като може да добавите и малко куркума за допълнителен противовъзпалителен ефект. Солта може да се използва също за прочистване на синусите и отпушване на носа - през ноздрите се вдишва топла солена вода.

Киви: Киви може да е благотворно за третиране на инфекции на горни дихателни пътища. Този плод е изключително богат на витамин С. Предполага се, че оказва добро въздействие при продължителни заболявания, особено при децата.

Вода/Хидротерапия: Горещият душ или вана повишават кръвообръщението. Оказват също добър ефект при висока температура.

Градински чай: Може да се използва при възпалено гърло и е одобрен в Германия от тамошната медицинска комисия.

Лайка: Лечебните свойства на лайката са познати от хиляди години. Тя може да се използва за чай или инхалация. Вдишването на парата от отвара от лайка се счита за много добро средство срещу симптомите на настинка. Лайката е добре известно на медицината антисептично средство.

Внимание: Ако симптомите продължават или се влошат, се свържете с вашия лекар. При внезапна отпадналост или бързо повишаване на телесната температура, потърсете спешна помощ.

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

kakto v momenta sum nastinala i me boli gurlo, ste si izpij shipkovij chai, izpih si i limonovijt sok, kato si ljgam ste zagrej s edin gorest dush i ste si pusna muzika za relax.

Всички тези препоръки са супер верни. Аз съм ги използвала и съм много доволна. Ако ги вземате правилно няма проблеми.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21947 seconds