Новини и статии

Стволови клетки върху хирургически конци осигуряват по-бързо заздравяване на тъканта

Публикувано в: Здравни новини 28 August 2009

Стволови клетки за по-бързо заздравяване на тъканта

Шевове, които съдържат стволови клетки, изолирани от самия пациент могат чувствително да ускорят процеса на възстановяване след операцията. Това съобщиха учени от САЩ, които са стигнали до откритието след като са поставили милиони стволови клетки в тъканта около раната.

Стволовите клетки, добити от костен мозък притежават невероятната способност да се превръщат в почти всеки друг тип клетки, включително костни и кръвни. Първоначалните данни от проведените тестове са показали, че те могат да регенерират хрущялните и мускулните клетки, както и сухожилията, увредени вследствие оперативната интервенция. Стволовите клетки са ускорили заздравяването на тъканна и са намалили възпалителният процес на базата на освобождаването на специфични протеини. Технологията е била развита в Университета Johns Hopkins в Балтимор, като този тип „smart stitches" са били създадени, най-вече, за да подпомагат възстановителния процес на мускули, сухожилия и лигаменти, увредени вследствие на спортни травми, при които оздравителният процес може да отнеме повече от година. Стволовите клетки са били положени между тънките нишки на конците, с които се правят хирургическите шевове. Чрез използването на собствени стволови клетки, (клетки изолирани от самия пациент) е бил намален риска от развитие на имунен отговор срещу чужди клетки. Предварителните резултати са показали, че стволовите клетки са оцелели в тъканта и са подпомогнали заздравяването и. Досега проучването е било провеждано в клинични условия само върху животни. Учените са изразили надежда, че в близките пет години този метод успешно ще се прилага в медицинската практика.

Източник: Информационнна агенция "Фокус"

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17008 seconds