Новини и статии

Учени откриха как да накарат имунната система да се бори с рака

Публикувано в: Здравни новини 5 October 2009

lab1

Британски учени съобщиха, че са разработили потенциално ново лечение с анти-тела, което може да помогне на тялото да се справя с някои видове рак, предаде Ройтерс.

Лечението е повишило съществено процента на оцелелите от невробластома в лабораторните тестове. Те се надяват, че то ще може някой ден да се използва за лечението на деца с болестта. Те са разработили две моноклонални антитела (mAbs) наречени анти-41BB и анти-CD40, и обмислят трето, наречено анти-CTLA4, които се свързват с молекулите в имунната система. 40 до 60% от туморите, третирани с антителата, са били унищожени в лабораторните тестове. Те не работели толкова добре при по-агресивни тумори, но когато изследователите комбинирали едно от антителата с конкретен пептид, те са разрушавали 40 до 60% и от тях. Антителата са предназначени да разпознават отговора на имунната система и да го стимулират, като го правят по-ефективен в атаката срещу раковите клетки, обясняват учените. Жулиет Грей от университета в Саутхамптън, която водеше изследването, подчерта, че работата е в много начална фаза и са необходими още изследвания. Невробластомата е вид рак, който засяга развиващите се нервни тъкани и е отговорна за 15% от случаите на смърт при децата. Около 60% от тях могат да бъдат лекувани с химиотерапия, но учените се надяват, че тези, които не отговарят на това лечение, може да се поддадат на новия метод. Следващата стъпка е да се изясни дали лечението е безопасно и ефективно и да се проучи използването му в комбинация с други лечения.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11799 seconds