Укрепете имунитета си с... храна
Интервю: проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика
Плодовете и зеленчуците - в двойно количество
„Плодовете и зеленчуците през есента са незаменима храна за всяко българско семейство и задължително трябва да присъстват на трапезата всеки ден. През този сезон консумацията им трябва да се повиши, защото именно сега се подсигуряват ендогенните депа на организма с много витамини и минерали. Благодарение на това при недостатъчен прием на същите през зимата организмът не реагира с патологични промени на здравето".
Зеленчуците са най-богати на водноразтворими витамини и минерали, а плодовете имат и значително количество органични киселини (лимонова, ябълчна, тартронова и други), които влизат в цикъла на Кребс, в метаболизма, в обменните процеси и подпомагат изгарянето на излишните тъканни мазнини.И плодовете, и зеленчуците са богати на антиоксиданти. Имат над 5 хиляди биологично активни вещества (от групата на полифенолите, флаваноидите, ликопените, каратеноидите), които не винаги са с пряко хранително значение за организма, но с няколко полезни ефекта за здравето на човека.
„На първо място те повишават имунната устойчивост на организма. Освен това намаляват здравните рискове от сърдечно-съдови инциденти - инфаркти, инсулти, както и от злокачествени новообразувания, в това число и вредното действие на стреса върху организма", пояси проф. Байкова.
За препоръчване са типичните за сезона плодове и зеленчуци - червени чушки, дюли, зеле, моркови, карфиол, цвекло, алабаш, гулия, праз лук и други. Добре е в студените есенни месеци да се пият и повече билкови чайове, подсладени с мед, който е богат на 400 полезни вещества, все имуностимулатори.
За запазване на защитните сили на организма трябва да се наблегне и на белтъчините. Препоръчително е в менюто да се включи пилешко месо, риба и морски дарове (един-два пъти седмично), млечни продукти и яйца. Не бива да се забравя киселото мляко. То съдържа пробиотици, които повишават имунната устойчивост на организма, подобряват функциите на храносмилателната система и има антиейджинг ефект.
„Белтъчните храни, особено тези от животински произход, са наситени с жизнено важните есенциални аминокиселини, 9 на брой, които организмът не може да синтезира сам, а трябва да получи от храната отвън. Вегетарианците трябва да комбинират бобови със зърнени храни при един прием - боб с хляб, ориз с хляб, за да могат да си осигурят повече незаменими (есенциални) аминокиселини", посочи проф. Байкова.
Добре е да се консумират и пълнозърнени продукти. Те са със 70% въглехидратно съдържание, имат от 7 до 10 % растителен белтък, бедни са на мазнини за сметка на многото витамини от група B и минерали.
Растителните мазнини не бива да надхвърлят 30 грама дневно. Дозирано е и количеството на захарта - не повече от 50 грама кристална захар или 3 с.л. захар.
„Където искаме, там да ги слагаме - ако искаме в конфитюра, в шоколада, в кафето. Продължаваме да предозираме, защото обичаме да се подслаждаме с бонбонче, което не считаме за храна, добавяме към кафето пакетче-две захар, но след това си хапваме пастичка, вафличка", посочи специалистът по хранене и диететика.
Препоръчителна ли е диетата през този сезон?
Проф. Байкова е категорична, че през есента не е удачно да се пристъпва към силно ограничителните диети. Гладът и недостатъчното количество витамини и минерали значително отслабват имунната система и прави организма податлив на инфекции и вируси. Умерената диета, тази, която не разчита само на глад, и разумният контрол на теглото обаче нямат сезони. Никога не е късно да вземеш решение да свалиш няколко килограма.
„Досега бяхме във ваканция, на ол инклузив на морето. Отидохме елегантни, върнахме се 3 килограма повече. Сега е моментът да ги свалим", каза проф. Донка Байкова. Според нея какъвто и хранителен режим да изберем за редукция на теглото си - въглехидратен, белтъчен и т.н., той не бива да бъде прилаган повече от две седмици, без да е проведена консултация със специалист. В противен случай има риск сериозно да се навреди на здравето и на имунната устойчивост на организма.
„Няма човек, който е решил да се справи сам с много високото си наднормено тегло, без да е повлиял негативно на здравето си - било то на черния дроб, на жлъчката, бъбреците, стомашно-чревния тракт, на централна нервна система", подчерта диетоложката.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Есенни плодове и зеленчуци подготвят организма за зимата
- Цинкът активира защитата на организма срещу инфекции
- Съществува естествен начин за контролиране на апетита
- Чесънът и лимонът - истинският цяр за всяка болест
- Играта на открито пази децата от късогледство
- Прочистете отровите от организма
- Здравната вноска се увеличава на 10% от 2011 г.
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.