Новини и статии

Университетските болници казват "да" на реформата

Публикувано в: Здравни новини 27 January 2010

lineika112

Директорите на Университетските болници застанаха зад преструктурирането на системата. Те се обединиха около мнението, че закриването на болниците, които не отговарят на критериите, няма да затрудни достъпа до лечение, а ще повиши качеството на услугите.

„Реформата на болничната помощ закъсня, защото не достигна политическа воля и смелост да се проведе", подчерта проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина". По думите му, неефективните болници освен че тежат финансово на системата, са опасни и за здравето на хората.

Проф. Начев изтъкна обаче, че трябва да се обмисли внимателно дали да не се даде отсрочка от шест месеца за покриване на новите критерии на онези болници, които са отдалечени от областните лечебни заведения, както и как да се мотивират лекарите, за да останат да работят в тези региони.

„Хората в малките населени места няма да останат без лечение, защото там ще се засили доболничната помощ и Спешните центрове. Така те ще имат на разположение добри специалисти в денонощно", допълни директорът на „Света Екатерина".

„Целта на здравната реформа е да се предостави по-високо качество на лечение", подчерта доц. Бойко Коруков, директор на болница „Царица Йоанна".

Според директора на „Пирогов" д-р Димитър Раденовски трябва да се оставят болници за хронично болни там, където има концентрация на такива пациенти.

За качествена медицинска помощ на страната ни са необходими не повече от 120 болници, посочи началникът на Военномедицинската академия ген. Стоян Тонев.
Според него лекарите в лечебните заведения, които ще бъдат закрити, няма да останат без работа, защото нуждата от специалисти е голяма не само в областните и в университетските болници, но и в спешните кабинети, които ще бъдат разкрити в градовете.

Ген. Тонев каза, че спешно трябва да се остойностят медицинските услуги, тъй като в момента от близо 300 клинични пътеки само четири са печеливши. Необходимо е освен това да бъдат направени и медицински стандарти. Нужни са и 300 млн. лв. за модернизирането и доизграждането на спешната помощ. Началникът на ВМА призова подетата реформа да бъде подкрепена от обществото: „Подкрепете местния лекар и местния министър".

Такова мнение изрази и директорът на болница „Св. Анна" в София д-р Димитър Димитров. „Според мен здравната реформа започна. Не бива непрекъснато да се критикува и да се слага прът в колелата", подчерта той и напомни, че се очаква в края на февруари да бъдат остойностени медицинските услуги.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

А колко Университетски болници има в София, защото в Токио били 3. Защо не се започна от там.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16014 seconds