Новини и статии

В жегите да пием комбинирани витамини и течности

Публикувано в: Здравни новини, Превенция и хигиена 3 August 2009

Повече течности през лятото

Студени, а не топли или леденостудени да са напитките, които приемаме в горещините, препоръча д-р Таня Логоева, лекар с дългогодишна практика, един от първите GP-та у нас.

За да не се обезводним, е нужно да приемаме по 2-2,5 л минимум на ден. Тези течности включват вода, мляко, чай, сок, но не и алкохол. Симптомите при обезводняване са падане на пулса, повишаване на кръвното налягане и може да се стигне до хипертонична криза или колабиране от ниско кръвно. Ако сме вкъщи, трябва да си пръскаме краката, лицето, ръцете със студена вода. Лекарите препоръчват студена вода да се слага на тила и в свивката на ръцете. Кардиопроблемите са свързани с проблеми в кръвоносните съдове - това е здравословен проблем, а не летен, казват медици. Винаги може да се получи късане на хорестеролна плака и да се получи мозъчен или сърдечен инфаркт. За да не се стига до колапс, е нужно да приемаме витамини и течности.

Кръвоизливът от носа, който често се получава при по-малките деца или хората със слаби капиляри, е признак на високо кръвно или слаби кръвоносни съдове, твърдят лекари. Добре е да се приема повече витамин С с удължено действие. Българският препарат се пие по едно хапче на ден, той е евтин и достъпен, твърдят лекарите.

Ако кръвното не е високо, а пациентът често има кървене от носа е добре да отиде на ушен специалист. При високо кръвно, когато кръвта не се спира, е нужно да се потърси спешно медицинска помощ. Човек трябва да е седнал или наведен напред, а не назад, съветват лекарите, за да може да диша. И в този случай е добре да се пие вода. Ако изтече много кръв и при високо кръвно налягане, добре е пациентът да знае, че по този начин организмът му се предпазва от инсулт.

По-чувствителните хора , които често чувстват неразположение при рязка смяна на температурите или на атмосферното налягане, е добре да правят ободрителни процедури - наплискване на лицето и крайниците със студена вода и да приемат повече напитки.

Тенденцията през последните години е увеличаване на тревогите за здравето ни, коментират лични лекари. Все по-често се отключват и тежки психични проблеми от хроничния стрес. По-добре е да не се лекуваме сами, а да се обадим дори по телефона си на личния лекар или на 112, допълни доктор Логоева.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15320 seconds