Новини и статии

В “Пирогов” лекуват газова гангрена

7 June 2009

Най-честите й пациенти са хората с диабет

Медиците искат да церят и инфекции от протези. Клиниката по гнойно септична хирургия е единствена на Балканите, ръководи се от доц. Иван Поромански. Освен него за доброто здраве на болните се грижат 12 хирурзи, двама анестезиолози и 1 интернист. Броят на медицинските сестри, които помагат в лечението, е 23, а на санитарите 14. Всички те са готови денонощно да помагат на болните, които са ги потърсили за лечение или консултация. На година през консултативния кабинет минават около 15 000 пациенти. В клиниката се правят над 1000 операции. В двете й отделения има 35 легла. С предимство в лечението са тежките случаи.

Най-сложните рани и гангрени у нас се лекуват в Клиниката по гнойно септична хирургия към "Пирогов". Тя е единствена по рода си не само в България, но и на Балканите. В нея работят най-добрите специалисти в областта. С тях при нужда се съветват медиците от цялата страна. Повечето пациенти са хора с диабет. Те получават инфекция от мазол или лека травма на ходилото. Впоследствие обаче тези ранички могат да се усложнят и да доведат до тежка инфекция на крака им. Сред най-тежките усложнения са инфектирано диабетно ходило, диабетни гангрени, рани от ухапване, абсцеси, флегмони и следоперативни мекотъканни и костни инфекции, газова гангрена, червен вятър. Целта на медиците в клиниката е да спасят максимално пациентите. Ето защо се прави всичко възможно, преди да се пристъпи към най-тежките оперативни интервенции - ампутациите. Никой не се подлага на тях без необходимите предварителни изследвания и медикаментозно лечение. Често за диагностициране засягането на кръвоносните съдове се прави ангиография или доплерово изследване, което спомага за визуализация на засегнатите съдове и взимането на решение за операция.

Специалистите лекуват успешно и дермоидни кисти, фисури, врастнал нокът, абсцеси и по-леки инфекции. Много рядка и изключително сложна болест е газовата гангрена. Тя се причинява от бактерия, която живее в земята. Бацилът става опасен, ако попадне в открита рана. Тогава се получават гнойни възпаления, които могат да обхванат голяма част от тялото. Болестта може да има фатален край.

Костно-ставните хирургични инфекции също са много тежки. Най-често се появяват след счупване или размачкване на крайници при травми, след които се развиват инфекции на костта - остеомиелити. Подобни усложнения обаче не са проблем за добрите доктори. В клиниката се надяват да започнат в най-скоро време и лечение на инфектираните ендопротези на крайниците. За тази цел обаче трябва да се купи специално оборудване. Засега средства за него не са отпуснати от здравното министерство.

Освен че се лекуват при най-кадърните специалисти на Балканите, пациентите на гнойна хирургия имат и чудесни условия за болничен престой. В клиниката е извършен основен ремонт. Стаите имат отделен санитарен възел, а всеки болен е под постоянно наблюдение. За нуждите на клиниката е изграден операционен блок, включващ две операционни зали. По една за всяко от отделенията, с оглед на спецификата на оперативните интервенции - костни или мекотъканни.

В "Пирогов" има и кабинет по гнойно септична хирургия. В него всеки може да отиде на преглед. Лекарите там работят със здравната каса и пациентите винаги остават доволни. Прегледите се извършват денонощно, без почивен ден.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

4 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Така лекуват във въпросното отделение, че думи нямам, най-вече правят ампутации, на това ако му викате лечение.

stra6no sam razo4arovana ot pirogov.Tam kadeto se vodqt nai dobrite otno6enieto vav gnoino septi4na e mnogo lo6o.Higienata e nuleva.

Официално публикуваните телефони за връзка са:
02/9154411
02/9532818

може ли някакъв телефон за връзка

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10737 seconds