Новини и статии

В Сърбия създават кожа в лабораторни условия

Публикувано в: Здравни новини 4 August 2009

Създадоха кожа в лабораторни условия

Учените от Института по медицина към Факултета в Крагуевац, Сърбия, са на крачка от постигането на целта си - създаването на човешка кожа в лабораторни условия.

В продължение на три години сръбските учени се опитват да създадат ин витро подкожна тъкан. Ръководителят на екипа професор Зоран Милосавлевич, който е директор на катедрата по хистология и ембрионология казва, че целта на учените е да създадат условията за изграждането на голяма част от човешката кожа. "Ние използваме като материал част от човешката кожа, която остава при извършването на хирургическа намеса. Разделяме на отделни части този материал и след това в лабораторни условия те се отглеждат и се увеличават и създават човешката тъкан", казва Милосавлевич и пояснява: "Според мен ние сме първите, създали в лабораторни условия "дерма" - подкожната тъкан, и "епидермис" - горния пласт на кожата. "На крачка сме от голямото откритие - трябва да съединим тези два елемента. Получената в лабораторни условия кожа ще се използва за премахването на белезите при изгаряния и други тежки наранявания на кожата. Според Милосавлевич целта на тригодишния труд е да се получи в лабораторни условия кожа за възстановяване на големи части на този най-голям човешки орган.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08769 seconds