Новини и статии

В сезона на сенната хрема

Публикувано в: Здравни новини 3 March 2010

Сезонът на сенната хрема

Д-р Мариана Мандажиева, началник на отделение към Клиниката по дерматология и алергология на Военномедицинска академия.

Д-р Мандажиева, кога започва сезонът на сенната хрема?

Той вече започна, въпреки че е едва началото на март. Ранното отключване на оплакванията при пациентите с алергичен риноконюнктивит има връзка с климатичните промени, основно с кратките и меки зими. Топлото време дава възможност за много по-ранен цъфтеж на различни растения, чиито полени са причинители на сенната хрема. Вече започнаха да цъфтят върбата, лешникът, както и някои цветя. Алергичният сезон вече е изключително дълъг и се характеризира с полисенсибилизация, т.е. комплексно въздействие върху организма на различни видове полени.

Какви други фактори влияят върху агресивността на алергичните причинители?

Замърсяването на околната среда. Вече много добре е известно, че повишеното количество на вредни газове, отделяни основно от моторните превозни средства, води до повишаване на капацитета на полените да се захващат за лигавиците и да причиняват алергични заболявания.

През последните години увеличава ли се броят на хората, които страдат от сенна хрема?

Определено! Преди години бяха засегнати 18-20 процента от хората в различните възрастови групи, а сега алергичните достигат до 40 на сто.

Коя е най-типичната възраст за начало на сенната хрема?

Ранната училищна възраст, по-често при момчетата. Класическото развитие на алергичния риноконюнктивит беше със склонност към затихване след пубертета. Но напоследък се наблюдава друга тенденция, при която след едно затишие симптомите се възобновяват около 33-34-годишната възраст на пациентите. Вече не са малко и хората, които не са имали никакви оплаквания в училищната и младежката възраст, а развиват поленова алергия за първи път в четвъртото си десетилетие.

Някои хора приемат оплакванията просто като едно дразнещо неудобство, но не предприемат нищо...

При оплаквания от постоянна водниста хрема, често кихане, подуване и зачервяване на очите, сърбеж в гърлото задължително трябва да се постави диагноза от специалист и да се предприеме лечение. Само лекарят може да каже дали оплакванията се дължат на поленова или друга алергия. Ако не се започне лечение навреме, алергичната хрема може да премине в следващ, доста по-тежък етап - алергична бронхиална астма.

А при активно и правилно лечение има ли шанс да не се стигне до астма?

Навременното и правилно лечение може да предотврати или задълго да отсрочи появата на обструктивни белодробни проблеми.

Какви практически действия могат да прилагат алергичните хора, за да облекчават състоянието си?

На първо място да избягват дълъг престой и разходки около магистрали и други замърсени райони. Това е много важно за бременните жени, защото те излагат на риск от развитие на алергия още нероденото си дете. След пребиваване на открито в райони с повишена концентрация на полени хората трябва да измиват обилно с вода ръцете и лицето си, а носа, очите и гърлото могат да се промиват с физиологичен разтвор. В домовете на алергичните хора климатиците трябва задължително да имат т.нар. ХЕПА-филтри. През деня не трябва да се проветрява през прозорците, а само рано сутрин и късно вечер. За алергичните хора разходките навън са най-безопасни след дъжд.

Ако въпреки тези мерки оплакванията не затихват?

Тогава трябва да се започне медикаментозно лечение. Първото средство на избор са локалните антихистамини. Те действат най-бързо и локално на мястото на алергичното възпаление. У нас отдавна се прилага препаратът алергодил, който се продава свободно в аптеките.

Какво е предимството на локалното лечение пред приема на таблетки?

На първо място при локалните препарати няма сънливост, умора и забавяне на рефлексите. Не се наблюдава привикване към препарата, няма противопоказания и странични ефекти, може да се използва дълго време.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16825 seconds