Новини и статии

Ваксина срещу кокаиновата зависимост

Публикувано в: Здравни новини 6 October 2009

Кокаинова зависимост

Нова ваксина ще помага срещу кокаиновата зависимост, като блокира чувството на удоволствие при прием на "бялото вълшебство".

Ваксината е разработена от учени от Чикаго, САЩ. Тестовете сочат, че поставянето й успешно е повлияло на 38% от доброволците, върху които е изследвана. Те или са престанали да изпитват нужда от редовен прием на кокаин, или тази им нужда е значително намаляла. Ако бъде одобрена от здравните власти в САЩ и пусната на пазара, новата ваксина ще представлява истинска революция в борбата срещу кокаиноват азависимост. Белият прах, считан погрешно от пристрастените към него за безвреден, атакува т. нар. мозъчен център на удоволствието, предизвиквайки засилена продукция на допамин. Това обаче с времето понижава жизнения тонус, тъй като мозъчната и общата телесна енергия се изчерпва многократно по-бързо. Редовната употреба на кокаин понижава естествената резистентост на организма срещу други болести, като по този начин го прави зависим от прием на най-различни медикаменти. Освен всичко останало, редовният прием на кокаин, който обикновено става през носа, води до хронични възпаления на носната лигавица, а в някои случаи и до необратимо разграждане на носната хрущялна преграда.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22308 seconds