Новини и статии

Влияе ли щитовидната жлеза на теглото?

Публикувано в: Здравни новини 1 March 2011

zatlastyavane

Ако живеете здравословно – храните се правилно, приемате добавки, пиете достатъчно вода и спортувате, но килограмите ви не помръдват, е възможно да имате проблем с щитовидната жлеза.

Ако косата ви напоследък е загубила блясъка си, станала е суха и чуплива. Или е започнала да побелява преждевременно. Или веждите ви оредяват. Кожата ви е станала суха, груба или няма здравословен вид. Ноктите ви са меки и чупливи и растат бавно. Нямате настроение, депресирани сте и ви мързи. Може би поддържате средна телесна температура под 36.5 в продължение на 3 или повече дни?

Обърнете се към ендокринолог и проверете стойностите на  тироидните си хормони, след което изпълнете предписанието на лекаря. Ще изброим лабораторните изследвания, които ще покажат най-добре състоянието на щитовидната ви жлеза.

TSH

Идеалната стойност на този хормон е между 1 и 1.5 mIU/L.

Свободен T4 and Свободен T3

Нормалните стойности на T4 са между 0.9 и 1.8 ng/dl (нанограма на децилитър). T3 трябва да е между 240 и 450 pg/dl (пикограма на децилитър).

Tироидни антитела

Този тест показва дали организмът ви атакува щитовидната ви жлеза, или реагира прекалено чувствително на собствените си тъкани, т. е. автоимунна реакция. Обикновено лекарите пренебрегват този тест.

TRH

Thyroid Releasing Hormone се изследва при по-сложни случаи. Тогава се налага преглед на скенер, проба със спринцовка от щитовидната жлеза и преглед с ултразвук.
 
Междувременно може сами да си помогнете с някои действия, които допринасят за нормалната тироидна функция. За тази функция от голямо значение е приемането на следвашите 4 хранителни вещества.

Йод

Той е може би най-важният елемент за житовидната жлеза и е съдбоносен за здравето на жлезата. Може да се достави от йодирана сол, но тя не е достатъчна. Необходимо е допълнително да се консумира мляко, скариди и риба, особено моруна и риба тон.

Селен

Този рядък минерал поддържа нормалните стойности на важните хормони T3 и T4. Най-добрите източници на селен са рибата, червеното месо и бразилските орехи.

Мед и цинк

Доказано е, че те са от основно значение за нормалната функция на щитовидната жлеза. Сред богатите източници на тези вещества са стридите, говеждия джолан и раците.

L-Tyrosine

Тази важна аминокиселина е крайъгълният камък на всички тироидни хормони. Тя осигурява на организма необходимия суров материал за поддържане на нормални стойности на хормоните.

И накрая, но СЪВСЕМ НЕ на последно място, продължавайте с ФИЗИЧЕСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ. Те са едно от най-полезните неща, което може да направите при понижена функция на щитовидната жлеза!

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20644 seconds