Новини и статии

За красива коса - не правете това...

Публикувано в: Красота и естетика 27 October 2009

Грижа за косата - кое не е правилно?

Студените месеци са сериозно изпитание за женската коса. Ако искате да сте сигурни, че  полагате правилните грижи за своята коса, НЕ правете следните грешки:

Неподходящи продукти

Много жени правят груба грешка, като използват продукти, които не отговарят на характеристиките на техния косъм. Преди да купувате каквито и да са козметични препарати, четете внимателно описанието им. В днешно време има хиляди разновидности на измиващи и подхранващи шампоани - за суха или мазна коса, за блясък или обем, за рус или черен цвят.

Специалисти препоръчват на няколко месеца да сменяте марката шампоан и балсам, която използвате, защото в противен случай косата се нагажда към тях и първоначалният им ефект се губи. През зимата са задължителни  и подсилващите маски, тъй като косъмът се изтощава както от студа и вятъра, така и от шапките.

Често миене на косата

Може да отстрани важни естествени мазнини от скалпа на главата и по този начин да го направи сух и възпален. Това от своя страна се отразява на цялостния вид на косата -  тя губи своя блясък, обем и жизненост. Разбира се, ако имате косъм, който се омазнява почти мигновено, тогава е допустимо да я миете всеки ден. Ако косата ви обаче е нормална - едно измиване на три-четири дни е напълно достатъчно.

Грешна употреба на продуктите

За коса с къса или средна дължина е достатъчно да използвате количество шампоан с големината на орех. Дългата коса се измива най-добре с количество от продукта, което да се побира приблизително на половината площ от дланта ви.

Не изстисквате шампоана върху ръката си и веднага след това да го размажете най-отгоре на главата. Вместо това първо изсипете нужното количество от продукта на едната си длан и след това го разтъркайте ръце. Едва след това го нанесете върху косата. Същата процедура се повтаря и при използването на балсам, само че първо косата се подсушава добре.

Пропускане на балсама

Независимо какъв тип е вашата коса, от съществено значение е всеки път след измиване да нанасяте балсам. Това е един от най-сигурните начини да заздравите и подсилите косъма. Ако косата ви е склонна към омазняване, нанасяйте балсама на четири пет пръста разстояние от скалпа.

Остатъците от шампоан и балсам - те са сигурен начин да саботирате добрия вид на всяка коса. Лошото изплакване на продуктите води до сплескване на косата и неподатливост към какъвто и да е вид прическа. Освен това косъмът изглежда мръсен, а няколко часа след излизането от банята може да почувствате и сърбежи по скалпа. Когато изплаквате косата си, следете дали във водата, която се стича, има балончета или следи от шампоан. Ако няма и водата е съвсем бистра, това означава, че продуктите са били успешно отстранени. За да сте напълно сигурни, че сте отмили всичко, за финал изплакнете косата със студена вода. Тя помага за затварянето на епидермиса на косъма и така заключва влагата в него. Това придава на косата допълнителен блясък и жизненост. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Grijite sa mnogo vajni kakto za kosata taka i za vsichko ostanalo!!!Ako ne se polagat griji vsichko se ru6i .

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13771 seconds