Новини и статии

Разкриха механиката на синдрома на внезапна смърт при децата

Публикувано в: Бременност и майчинство, Здравни новини 3 February 2010

momandhappybaby

Децата, които стават жертви на синдрома на внезапната детска смърт произвеждат ниски количества от химикала серотонин, който е необходим за регулация на съня, дишането и сърдечния ритъм.

Откритието, публикувано в Journal of the American Medical Association може да помогне да се идентифицират децата, които са изложени на риск от развитието на синдрома, който всяка година отнема живота на над 2300 деца преди първия им рожден ден. Изследователите смятат, че анормалните нива на серотонин, които са били с около 26% по-ниски, може да затрудняват дишането на децата, особено в екстремални ситуации като вдишването на прекалено много въглероден диоксид, докато спят с лице надолу.

„Знаем от години, че поставянето на децата да спят по гръб е най-ефективния метод за предотвратяване на Синдрома на внезапната смърт", заявява д-р Алан Гутмахер, директор на Националния институт по детско здраве и човешко развитие, който е финансирал изследването. „Настоящото откритие осигурява важни данни за биологичната основа на синдрома и може да доведе до начини да се идентифицират децата, които са най-изложени на риск, както и допълнителни стратегии за намаляването на риска при всички деца". Освен по-ниските нива на серотонин, наблюдавани са и ниски нива на ензима tryptophan hydroxylase, необходим за производството на серотонин.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11248 seconds