Новини и статии

Сладките изкушения правят лоша услуга на децата

Публикувано в: Здравни новини 2 March 2011

chocolatecake

Младежите, които редовно консумират храни с високо съдържание на захар, са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания на по-късен етап от живота, твърди ново проучване.

Изследванията показват, че подрастващите, които приемат повишени количества добавени захари в напитки и храни, е по-вероятно да имат лоши показатели за холестерол и триглицериди, което ги прави податливи на сърдечно-съдови заболявания. Комбинацията между наднормено тегло и повишен прием на захар пък увеличават опасността от инсулинова резистентност.

В проучването са взели участие 2157 младежи (на възраст между 12 и 18 години). Резултатите показват, че средната дневна консумация на добавени захари е 119 грама (476 калории), което представлява 21.4 на сто от общото количество енергия. Тийнейджърите с най-високи нива на добавена захар в дневното меню имали по-висок лош холестерол и триглицериди в сравнение с децата, за които захарта не била приоритетно лакомство.

Проучването е публикувано в Circulation.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21123 seconds