Новини и статии

Затлъстяването е причина за повечето болести

Публикувано в: Здравни новини 22 July 2009

Затлъстяване

Метаболитният синдром - за него говорят почти всички медицински специалисти. И то - с тревога. И наистина признаците на метаболитния синдром - високо кръвно налягане, нарушение в липидния спектър по два параметъра и въглехидратната обмяна - не обещават нищо добро на човека, а взети всички заедно - значително увеличават риска.

"Х-синдромът" - така са го наричали някога, имайки предвид кръстопътя, от който започват и четирите "пътечки".

Началната им точка е една и съща - затлъстяването

Според лекарите омагьосаният кръг, изглежда така: мастната тъкан, от само себе си, както ендокринните органи, произвежда около една дузина вещества, които имат свойството да са хормонално активни. Те действат негативно върху метаболитните процеси. Особено вредна е "фабриката" на така наречените вътрешни мазнини - същите тези, които се натрупват там, където преди това е била талията или кръстът. Теоретично тази мазнина може да се определи с помощта на съвременната техника, например с компютърната томография. Въпреки това, на повечето хора сложните техники не им помагат: отличен ориентир е един-единствен критерий - обиколката на талията. Това се доказва след това от показанията на тонометъра и лабораторните изследвания.

"Първият звънец" е обиколката на талията - повече от 80 cм за жените и над 94 cм за мъжете.

Така че метаболитният синдром не мълчи, не се крие, както си мислят някои - представя се по най-очевиден начин - като топка от мазнини, която е много опасна за здравето! Изключение от това правило са почитателите на културизма, които имат голяма мускулна маса и талията им може да бъде по-голяма от нормата, но при тях и мастната тъкан е в минимални количества...

Въпреки че в медицинската карта фразата "метаболитен синдром" не фигурира, той е най-често срещаното заболяване в света. От него страда всеки един на трима души след 35-40 години. 50% от тях са с наднормено тегло, а 25, макар че го държат под контрол, ако си хапват сладкиши всеки ден, ще се изстрелят направо в първата категория. Изводът: във всеки случай трябва да бъдете нащрек! В известен смисъл това бедствие ни е подарък от технологичния прогрес. Физическата активност през последното столетие е намаляла 2-2,5 пъти, а организмът ни все още не се е адаптирал към такива радикални промени. Той "иска" да продължи да се храни така, както е генетично програмиран - с около 5000 калории на ден, докато при нашето натоварване са ни необходими два пъти по-малко! Излишните килограми са почти неизбежни и заедно с тях много други изключително неприятни "изненади"...

Затлъстяването е вредно за всички органи и системи

То предизвиква нарушения в сексуалната функция (при това и при жените, и при мъжете), в стомашно-чревния тракт, влияе отрицателно върху ставите, белите дробове, имунната система и така нататък. Нещо повече, затлъстяването е коренът на такива сериозни заболявания като хипертония, диабет, сърдечносъдови катастрофи. Не хипертонията причинява затлъстяване, а точно обратното - затлъстяването нарушава съдовия тонус с всичките произтичащи от това последствия. Не диабетът тип 2 "трупа" излишните килограми, а нечувствителната към инсулина тъкан, която е в основата на затлъстяването и

води до захарна болест

При много заболявания, причините за възникването на които по-рано се смятаха за добре известни, днес се открива влиянието на метаболитния синдром. Но най-интересното е това, че тази ситуация може да се върне назад. Всъщност метаболитният синдром само подава сигнал за помощ: спешно трябва да обърнете внимание на здравето си! Да кажем така, от момента, в който въглехидратната обмяна е нарушена до такива граници, че диабетът е вече факт, преминават не седмици, не месеци. От 4 до 8 години организмът е в състояние да се опитва да поддържа някакво равновесие.

Значи, има време! Намалете теглото - ограничете стреса - и изследванията може да се върнат към нормалните си стойности. Това не означава, че заплахата се изпарява завинаги, но може да управлявате процеса. Друг е въпросът, че да вземете инициативата и да станете диригент на този "оркестър" се изисква упорита работа. През цялата година трябва да се храните правилно - например, салата, риба и телешко - скъпо (не е по-скъпо от лекарствата, които ще трябва да закупите по-късно).

Постоянно да се занимавате с физическа дейност - уморително. Да запазите теглото си - трудно. И преди всичко, най-трудно е да си признаете, че "смъртоносният квартет" от само себе си няма да спре да свири при никакви обстоятелства. Вие и само вие може да спрете тази "музика"!

Как да контролираме теглото си?

Най-сигурният и прост начин - като ограничите калоричните храни, намалите консумацията на животински и растителни мазнини (масло, заквасена сметана, тлъсти меса, майонеза) и бързо усвояващите се въглехидрати (шоколад, захар, сладкиши, сладки напитки). Вашата диета трябва да бъде основно от фибри под формата на зеленчуци и по-малко плодове. Не забравяйте, че тази диета трябва да продължи през останалата част от живота ви.

Ограниченията в храната не дават голям ефект, ако не са допълнени от физическо натоварване. Движете се повече (изкачване по стълбите без асансьор и отказът от пътуването с автобус - също е спорт). Програмата за физическите упражнения трябва да бъде направена след изследване на сърдечносъдовата и дихателната система. За предпочитане е да се използват динамичните "аеробни" натоварвания: разходки, плуване, каране на велосипед, ски. Научете се да властвате над емоциите си, тъй като стресът е един от основните провокатори на затлъстяването.

Смята се, че всички човешки същества са разделени на два лагера: по-малката част от тези, които са в стрес, гладуват, а по-голямата част - преяждат, прекарвайки времето си плътно до хладилника.

И след това да се контролира апетитът е вече много по-сложно: излишъкът от натрупани мазнини в тялото, придружени с необичайно високата концентрация на инсулин в кръвта, провокира още по-голямо чувство за глад.

Не позволявайте да стигнете до лекарствата

Опитайте се да нормализирате режима си на почивка. Доказано е например, че за корекцията на телесното тегло 8-часовият сън е за предпочитане пред четири часовия.

При тежките случаи, когато нищо друго вече не действа, лекарите прибягват към помощта на лекарствата - аноректици и препарати, които блокират усвояването на мазнините в червата.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20488 seconds