Болести

Диабет

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Диагноза

Тестът за гликемия на гладно се предпочита за диагностициране на диабета при деца и възрастни, освен при бременни жени. Най-сигурни са резултатите, когато се провежда сутрин. Но диагнозата диабет може да бъде направена на основата на всеки един от следните резултати, след като се потвърдят от повторен тест след няколко дни:

  • Равнище на кръвна захар 126 милиграма на децилитър (mg/dL) или повече след 8-часово гладуване. Този тест се нарича тест за гликемия на гладно.
  • Равнище на кръвна захар 200 mg/dL или повече 2 часа след изпиване на питие, съдържащо 75 г. глюкоза, разтворена във вода. Това е тест за глюкозен толеранс (OGTT).
  • Измерено равнище на кръвна захар в произволно време на деня 200 mg/dL или повече, при наличие на други симптоми на диабет.

Диабетът на бременността се диагностицира на основата на тест за глюкозен толеранс. Нормално равнищата на кръвна захар са по-ниски по време на бременност, така че и праговите стойности за диабет на бременността са по-ниски. Равнището на кръвна захар се измерва преди жената да изпие питие, съдържащо глюкоза. Кръвната захар се проверява 1, 2 и 3 часа след това. Жената има диабет на бременността ако са налице два от следните резултати: гликемия на гладно 95 mg/dL или по-висока, кръвна захар след 1 час 180 mg/dL или по-висока, кръвна захар след 2 часа 155 mg/dL или по-висока, или кръвна захар след 3 часа 140 mg/dL или по-висока.

Продължи да четеш за Диабет на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.06405 seconds