Болести

Диабет

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Видове диабет

Трите главни вида диабет са:

  • Диабет тип 1
  • Диабет тип 2
  • Диабет на бременността

Диабет тип 1

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. При автоимунните заболявания системата на организма за борба с инфекциите (имунната система) атакува някаква част от собственото тяло. При диабета имунната система атакува и разрушава бета-клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин. Поради това, панкреасът не произвежда инсулин или произвежда недостатъчно количество. Човек с диабет тип 1 трябва ежедневно да приема инсулин за да живее.

Понастоящем учените не знаят какво точно кара имунната система на тялото да атакува бета-клетките, но се предполага, че причините са свързани с автоимунни и генетични фактори, както и фактори на околната среда, може би вируси. Около 5-10% от диагностицираните случаи на диабет в Съединените щати са тип 1. Той на-често се развива при деца и младежи, но може да се прояви във всяка възраст.

Симптомите на диабет тип 1 обикновено се разгръщат за кратък период от време, въпреки че разрушаването на бета-клетките може да е започнало от години. Симптомите могат да включват по-силна жажда и по-често уриниране, постоянен глад, загуба на тегло, замъглено зрение и силна умора. Ако състоянието не е диагностицирано навреме и не се провежда лечение с инсулин, човек с диабет тип 1 може да изпадне в животозастрашаваща диабетна кома, известна също така като диабетна кетоацидоза.

Диабет тип 2

Най-широко разпространената форма на диабет е диабет тип 2. Около 90% до 95% от хората с диабет имат тип 2. Тази форма на диабет често се свързва с напреднала възраст, затлъстяване, семейна история на диабет, предишна история на диабет на бременността, обездвижване, както и принадлежност към някои етнически групи. Около 80% от хората с диабет тип 2 страдат от затлъстяване.

Все по-често диагнозата за диабет тип 2 се поставя на деца и юноши. Но не са налице представителни данни за разпространението на диабет тип 2 при младите хора.

При диагноза на диабет тип 2 обикновено панкреасът произвежда достатъчно инсулин, но поради неизвестни причини организмът не може да го използва ефективно - състояние, наречено инсулинова резистентност. След години производството на инсулин намалява. Резултатът е същият както при диабет тип 1 - повишаване на кръвната захар, при което организмът не може да използва ефективно главния си източник на енергия.

Симптомите на диабет тип 2 се развиват постепенно. Тяхното проявление не е толкова бързо, както при диабет тип 1. Симптомите може да включват умора, често уриниране, увеличена жажда и глад, загуба на тегло, замъглено зрение и по-бавно заздравяване на рани или натъртвания. При някои хора протича безсимптомно.

Диабет на бременността

Някои жени развиват такъв диабет в късните месеци на бременността. Въпреки че тази форма на диабет обикновено изчезва след като бебето се роди, за жени с диабет на бременността вероятността да развият диабет след 5 до 10 години е 20% - 50%. Поддържането на добро телесно тегло и редовната физическа активност могат да помогнат предотвратяването на проявата на диабет тип 2.

Около 3% до 8% от бременните жени в Съединените щати развиват диабет на бременността. Както и при диабет тип 2, диабетът на бременността се проявява по-често при някои етнически групи и при жени с фамилна история на диабет. Диабетът на бременността се причинява от хормоните на бременността или от недостиг на инсулин. При някои жени този вид диабет може да протече напълно безсимптомно.

Продължи да четеш за Диабет на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.06926 seconds