Болести

Диабет

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Контрол над диабета

Преди откриването на инсулина през 1921 г. всеки пациент с диабет тип 1 е умирал до няколко години след диагнозата. Въпреки че инсулинът не се разглежда като средство, което може да излекува диабета, откритието му е първият успех в лечението на това заболяване.

В наши дни здравословното хранене, физическата активност и приемането на инсулин са основните терапии за диабет тип 1. Количеството на инсулин трябва да бъде балансирано по отношение на приемането на храна и ежедневните дейности. Равнището на кръвна захар трябва да се следи чрез чести проверки на нивото на захарта. Хората с диабет също провеждат няколко пъти годишно лабораторен тест, известен като измерване на гликирания хемоглобин (Hb A1c). Резултатите от  Hb A1c отразяват средните равнища на кръвната захар за период от 2-3 месеца.

Здравословното хранене, физическата активност и следенето на равнището на кръвна захар са главните средства за контрол на диабет тип 2. Освен това, много хора с диабет тип 2 се нуждаят от вътрешно приемане на лекарства, инсулин, или и двете за да се контролира равнището на кръвната им захар.

Хората с диабет трябва да посещават редовно лекуващия си лекар, който им помага да се научат как да контролират състоянието си и който следи този контрол. Повечето хора с диабет посещават лекари в системата на първичната медицинска помощ - специалисти по вътрешни болести, лични лекари или педиатри.

Целта на контрола на диабета е равнищата на кръвна захар, на кръвното налягане и холестерола да се поддържат стабилни и колкото е възможно по-близо до нормалните равнища.

Продължи да четеш за Диабет на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.11818 seconds