Болести

Диабет

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Преддиабетно състояние

Хората в преддиабетно състояние имат по-високо равнище на кръвна захар от нормалното, но все пак не толкова високо, че да се постави диагноза диабет. Това състояние повишава риска от проявяване на диабет тип 2, сърдечно заболяване или инсулт.

Преддиабетното състояние също е известно като нарушена гликемия на гладно (IFG) или намален глюкозен толеранс (IGT) в зависимост от използвания диагностичен тест. Някои хора имат едновременно нарушена гликемия на гладно и намален глюкозен толеранс.

  • Нарушената гликемия на гладно е състояние, при което е налице високо равнище на кръвна захар (от 100 до 125 mg/dL), измерено сутринта на гладно, но то не е достатъчно високо, за да се класифицира като диабет (при диабет гликемията на гладно е от 110 mg/dL до 125 mg/dL)
  • Намаленият глюкозен толеранс е състояние, при което е налице високо равнище на кръвна захар (от 140 до 199 mg/dL) след тест за глюкозен толеранс 2 часа след изпиване на съответното питие, но не достатъчно високо, за да се класифицира като диабет.

Много от хората в преддиабетно състояние развиват диабет тип 2 в рамките на 10 години.

Добрата новина е, че ако сте в преддиабетно състояние, може да предприемете различни мерки, за да предотвратите или забавите диабета. Изследванията показват недвусмислено, че можете да понижите риска си от диабет, ако намалите телесното си тегло с 5% до 7% посредством диета или усилване на физическата активност. Изследването на повече от 3000 души с намален глюкозен толеранс - един от видовете преддиабетно състояние - показа, че загуба на тегло от 5% до 7% (около 4-5 кг. за човек с тегло 75 кг.) като резултат от диета и упражнения намалява честотата на диабет тип 2 с около 60%. Участниците в изследването са намалили теглото си като са ограничили мазнините и калориите в хранителния режим и са включили упражнения (преди всичко ходене пеша) поне 30 минути дневно 5 дена седмично.

Продължи да четеш за Диабет на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.04213 seconds