Новини и статии

5 полезни за сърцето риби

Публикувано в: Хранене и диети 28 September 2011

20080330stuffedtrout

Полезните качества на рибата са широко известни, но за съжаление повечето риби съдържат известно количество живак, което се дължи на индустриалната им обработка.

Колкото по-кратко пребивава рибата в среда, в която има живак или се храни с други риби, съдържащи живак, толкова по-слабо ще бъде замърсяването й. В по-малките риби, които не поглъщат себеподобните си, както и в рибите с по-кратък живот, съдържанието на живак е по-ниско.

Храните с по-високо съдържание на живак са особено вредни за бременните жени и кърмачките. Ето кратък списък на много полезни за сърцето риби с най-ниско съдържание на живак.

1. Сьомга (дива): В 60 грама от тази риба има 1 грам омега-3 мастни киселини; концентрацията на живак е 0.014 на милион.

2. Херинга: В 30 грама риба има 1 грам омега-3 мастни киселини;  концентрацията на живак е  0.044 на милион.

3. Сардини: В 60-90 грама риба - 1 грам омега-3 киселини; концентрация на живак - 0.016 на милион.

4. Пъстърва (речна): 1 грам омега-3 киселини в 90-120 грама; концентрация на живак - 0.072 на милион.

5. Морска треска: 1 грам омега-3 киселини в 180 грама;  концентрация на живак - 0.041 на милион.

Съдържанието на мазнините варира според вида на рибата, сезона, околната среда, храненето и нейното съхранение и приготвяне.

Избягвайте да консумирате кралска скумрия, акула, риба меч, които съдържат повече живак. По тези показатели мястото на рибата тон е някъде по средата с концентрация на живак от 0.12 до 0.69 на милион, в зависимост от начина на приготвянето й. Най-много живак съдържа прясната, а най-малко консервираната.

Омега-3 мастните киселини могат да се набавят и от рибено масло, но за някои хора тази добавка може да е противопоказна и затова преди да се приема е необходима консултация с лекар.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15518 seconds