Новини и статии

Рибеното масло е ключът към дълъг живот

Публикувано в: Хранене и диети 20 January 2010

fishoilsupplement761863

Рибеното масло може да се окаже ключът към дълъг и здравословен живот, твърдят учени.

Те открили, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, може да имат пряко въздействие върху увеличаването на продължителността на живота на клетките. Изследването на учените от Калифорнийския университет в Сан Франциско е първото, което свързва рибеното масло със способността на тялото да противодейства на преждевременното остаряване. "Еликсирът на живота" бил открит след изследване на сърдечно болни пациенти, които вече са съветвани да увеличат консумирането на риба, за да предотвратят повторение на сърдечен удар. Учените изследвали въздействието на омега-3 мастните киселини при 608 пациенти със сърдечно заболяване. Те установили, че високите нива на омега-3 забавяли увреждането на съдържащите се в ДНК теломери, крайните участъци на хромозомите, които предпазват от възпаление и процеси на стареене. По-дългите теломери са признак, че човекът е биологически по-млад и по-здрав. С напредването на възрастта теломерите се скъсяват и стават по-податливи на определени заболявания.

Ръководителят на изследването д-р Рамин Фарзанех-Фар обясни, че изследване върху мишки показало, че гризачите, които приемали големи количества омега-3 мастни киселини, живеят три пъти по-дълго. Омега-3 мастните киселини се съдържат в мазни риби като скумрия, херинга, сьомга, сардина, пъстърва, както и в соевите семена, семената на тиква, в лененото семе и в орехите. Бялата риба също е здравословна, въпреки че съдържа по-малко количество основни мастни киселини.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22420 seconds