Новини и статии

Ароматът на окосена трева намалява стреса

Публикувано в: Релакс и антистрес, Любопитно 27 August 2009

Окосена трева

Сладникавият аромат от прясно окосена трева намалява стреса, открили учени. Те установили, че химическо вещество, отделяно от окосена трева, кара хората да се чувстват щастливи и отпочинали и може да предотврати отслабване на мозъчните функции в по-късна възраст. Изследователите обясняват, че веществото въздейства пряко на мозъка, най-вече на частите, отговорни за емоциите и паметта, известни като амигдала и хипокампус.

Продукт на откритието е парфюм, който "мирише на прясно окосена трева", намаляващ стреса и засилващ паметта. Идеята за парфюма, наречен Serenascent, хрумнала на д-р Ник Лавидис, невролог от университета в Куинсланд, Бирсбейн, след като той бил на излет в гора в САЩ преди 20 години. "Три дни в Национален парк Йосемити бяха като тримесечна ваканция. Тогава не осъзнавах, че всъщност комбинацията от ободряващи химически вещества, излъчвани от боровите дръвчета, тучната растителност и окосената трева ме накараха да се почувствам толкова спокоен. Години по-късно мои съседи коментираха чудесния мирис на окосена трева след като окосих градината и всичко започна да си идва на мястото", споделя той. "Има два вида стрес. Първият е, когато трябва да представиш нещо или знаеш, че трябва да направиш нещо добре. Това е остър стрес и той може да бъде добър. Лошият стрес е хроничният стрес и той се свързва с увеличаване на кръвното налягане, забравяне и отслабване на имунната система", обяснява д-р Лавидис. Хроничният стрес уврежда хипоталамуса, като намалява връзките между комуникиращите клетки, което води до загуба на памет. При възрастните животни увреждането е постоянно. Студенти, работещи по австралийския проект, открили, че животните, изложени на парфюма Serenascent, комбиниращ три химически вещества, отделяни при откъсване на зелени листа, избегнали увреждане на хипоталамуса. Парфюмът ще започне да се произвежда от следващия месец и ще струва около 4 паунда.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08579 seconds