Новини и статии

Кафето и чаят намаляват риска от диабет

Публикувано в: Хранене и диети 15 December 2009

Кафе или чай срещу диабета

Консумацията на чай и кафе, включително безкофеиново кафе, намалява риска от диабет тип 2, показва проучване, публикувано от испанки медии.

Смята се, че затлъстяването и липсата на физическа активност са основни фактори за този тип диабет, наречен още захарен диабет. Проучванията показват, че до 2025 болестта ще засегне над 380 милиона души. Изследванията са доказали тясната връзка между кафето и риска от това заболяване. Учени от института за международно здраве в университета в Сидни, Австралия смятат, че през последните години ефективността на напитката в борбата срещу диабет се е увеличила двойно.

В изследването са участвали 225 516 души, а анализът на резултатите е установил, че всяка чаша кафе или чай на ден намаляват риска от диабет със 7%. Тези, които консумират по 3 или 4 чаши дневно понижават риска да се разболеят с най-малко 25% спрямо онези, които пият по 2 или по-малко чаши. Кафето помага и на хората с наднормено тегло. Те могат да го намалят от 5 до 10%, ако пият кафе и ходят в бързо темпо поне по 30 мин. на ден .

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14035 seconds