Новини и статии

Чесън за профилактика и лечение

Публикувано в: Превенция и хигиена 4 September 2010

1279689571garlic1

От незапомнени времена хората използвали чесъна, за да се предпазват от злини - което тогава означавало болести и лоши духове. Хипократ, бащата на модерната медицина, лекувал с чесън инфекциозни болести и го предписвал за стомашни разстройства. В 12-и век немският мистик Хилдегард фон Бинген  препоръчвал чай от чесън при бронхиални проблеми и по-специално за астма. През Първата световна война на бойните полета са използвали чесъна за лечение на рани и инфекции, тъй като той е естествен антибиотик и действа антисептично.

Пресният чесън има много активни съставки, включително alliin, allicin, alliinase, както и уникални серни съединения, на които дължи действието си като антибиотик и като лекарство против високо кръвно налягане и висок холестерол. Чесънът стимулира имунната система и има превантивно действие срещу някои видове рак.

Алицинът е силен антибиотичен агент, който се произвежда когато се съединят alliin и alliinase. Това става, когато чесънът се смачка или се сдъвче. Неприятната миризма на чесъна се дължи на съдържащата се в него сяра. Този минерал има забележителни медицински свойства.

В билколечението чесънът се използва за лечение на кашлица, астма, чернодробни и жлъчни проблеми, втвърдяване на артериите, проказа, при температура и глисти. Установено е, че приемането на няколко скилидки чесън на ден разрежда кръвта и по този начин предпазва от инфаркт и инсулт, стимулира апетита и тонизира организма. Сокът от чесън действа много благотворно на целия организъм, защото разтваря секретите в синусите, бронхите и белите дробове. Той помага и за изхвърлянето на отровите в организма чрез порите на кожата. Чесънът стимулира храносмилането, бъбреците, очите и мозъка. Той  е мощно антисептично средство и унищожава бактерии по-добре от пеницилина.

Стара мексиканска рецепта - чай от чесън при кашлица

  • Разделете на 4 една глава чесън и я сложете в 2 литра вода.
  • Варете на тих огън поне 1 час
  • Прецедете и отпивайте бавно от топлата течност.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

чесъна лекува много е полесен за здравето

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21121 seconds