Новини и статии

Когато грипът ви сграбчи...

Публикувано в: Здравни новини 3 February 2011

Интервю с д-р Любена Андонова, зам.-директор на Инфекциозна болница, София.

grip2

Д-р Андонова, кой е най-разпространеният вирус при сегашната грипна епидемия?

Преобладаващият щам е A (H1N1) – миналата година го наричахме „свински грип”, тази година - „Калифорния”. В около 30% от изследваните в националната референтна лаборатория проби на болни от грип е изолиран именно този щам. При нас, в болницата, също, но при деца е изолиран и тип „В”. За A (H1N1) още миналата година се установи и сега се потвърждава – статистически в световен мащаб, а и като наблюдение у нас, че заболяването протича тежко при млади хора – между 20 и 40- годишни. Обяснението е, че този вирус не е циркулирал през последните 20 години и само по-възрастните са се срещали с него, като са изградили  известен имунитет. Другата рискова група са бременните, при тях протича много тежко. Затова са прекратени и всички женски и детски консултации. Хората със затлъстяване са също много уязвима група и грипът при тях протича тежко.

Как най-често става заразяването?

Вирусът се съдържа в капчиците, които се отделят, когато човек киха, кашля или му изтича секрет от носа. Оттам той попада по ръцете и по предметите, които се пипат. И ако някой после докосне тези предмети и си взима храна или си пали цигара, си вкарва вируса в организма. Механизмът е един и същ - дали направо от въздуха ще попадне вирусът, или по този начин. Сега, когато сме в епидемия, трябва да се избягва контактът с много хора. Особено възрастните и  рисковите групи. Най-доброто нещо, което всеки може да направи, е често миене на ръцете или поне използване на дезинфектиращи кърпички.

Грипът все още масово се смята за заболяване, което може да се изкара и на крак...

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което поначало протича тежко. На английски се нарича инфлуенца, а на френски, откъдето сме го възприели и ние – грип. Което означава „сграбчвам, хващам внезапно”. Точно това е много характерното за болестта – внезапното начало. Сутринта отиваш в добро състояние на работа, вечерта се връщаш с 39-40 градуса температура, много силна отпадналост, болки в мускулите и ставите. По-късно - в рамките на 2-3 дни - се появява суха, дразнеща  и болезнена кашлица, не се отделят храчки. Усеща се болка зад гръдната кост, „разпъване” на гърдите, след което може да се появи конюнктивит, секрет.

Какво трябва да се направи веднага след като грипът те сграбчи?

Първо трябва да се прецени дали става въпрос за грип. Защото има много други вируси, при които примерно началото не е така остро, хремата е по-продължителна, температурата не е толкова висока и хората твърде често бъркат други вирусни инфекции с грип. При грип - първото е болният да остане на легло. Най-лошото, което мнозина правят, е да продължават да се опитват да вършат всекидневните си задължения. Това е некоректност основно към себе си, но и към околните. Второто - възможно най-бързо започване на лечение с противовирусни препарати –  още в първите 24 до 48 часа. Колкото по-рано, толкова по-добре. Защото ефективността им намалява с всеки следващ ден. Това са специфични медикаменти с конкретно насочено действие спрямо грипните вируси – първият такъв препарат е римантадин хидрохлорид, който се прилага повече от 20 години и е все така актуален при лечението на грипа. Има и други противогрипни препарати – преценка на лекаря е кой от тях да препоръча в конкретния случай в зависимост от клиничното протичане, от възрастта на болния и от някои други фактори. В момента наистина Министерството на здравеопазването е осигурило на личните лекари и от трите противовирусни препарата.

Антивирусните могат ли да бъдат вземани профилактично, ако вкъщи някой има грип?

Най-добре е при първите признаци. Биха могли да се използват и профилактично, но по строго определени индикации - зависи от това дали може да бъде изолиран болният, дали останалите ще бъдат постоянно в пряк контакт с него. Така се постига и предотвратяване на усложнения. Те се дължат обикновено на забавеното лечение, на неправилно цялостно терапевтично поведение. Антивирусният препарат не отменя останалите средства - симптоматичните и постелния режим. Когато няма усложнения, грипът се лекува у дома 5-7 дни.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12926 seconds