Новини и статии

Каква храна са ядките?

Публикувано в: Хранене и диети 16 February 2010

asstnutsfy08

Ядките съдържат белтъчини, фолиева киселина, ниацин, витамини А, С, Е и В групата, минерални вещества като цинк, селен, магнезий, фосфор, калий, калций, желязо... Ценните им вещества обезвреждат свободните радикали, ускоряващи процесите на стареене.

Лешници

Лешникът се препоръчва след тежки инфекциозни заболявания, бронхит, болки в ставите, хронична умора, нервно напрежение и венозно разширение. Лешниците са богати на фолиева киселина, която е необходима за образуването на червените кръвни телца. Ядките  съдържат още калий, калций и магнезий - минерали, важни за поддържане на нормално кръвно налягане и жизнен тонус.

Според диетолозите лешници могат да се консумират при диета, тъй като почти нямат въглехидрати, мазнините са малко, а белтъчините и витамин Е - много. Шепа лешници е достатъчна за набавяне на дневната доза от подмладяващия витамин.

Бадеми

 

Бадемът изглажда бръчките поради голямото количество витамин Е, магнезият успокоява нервите, а калцият заздравява костите. Ядките са богати също на мазнини, белтъчини, желязо и витамини от група B. Бадемите са полезни за мозъка и зрението, тъй като съдържат антиоксиданти, които пазят мозъчните клетки от разрушителните радикали. Ядките помагат при малокръвие и астма. Топло мляко с бадеми помага при болки в стомаха и бъбреците.

Бадемовото масло прави кожата мека като коприна. Бадемите изглаждат бръчките, но и трупат килограми, затова не бива да се ядат повече от 40 г дневно.

Фъстъци

 

Фъстъците съдържат голямо количество мазнини, цинк, ниацин, магнезий. Цинкът укрепва имунната система, а ниацинът и магнезият успокояват нервите и прогонват стреса. Фъстъците се препоръчват при анемия, язва и артрит. Ядките намаляват холестерола и пазят сърцето, регулират кръвната захар, подобряват паметта, вниманието и слуха. Но люспите са силен алерген.

Шамфъстък

 

Ядките са полезни при изтощение, големи физически и психически натоварвания. Помагат при сърдечни болести, заболявания на черния дроб, при жълтеница и повръщане. Шамфъстъкът е богат на фосфор, който укрепва зъбите и костите. Има и лутеин - антиоксидант, типичен за тъмните зеленолистни растения.

Орехи

Богати са на желязо, фосфор, магнезий, калций и йод. Има много витамини А, В, С, Е, както и цяла гама микроелементи. Ядката съдържа омега-3 мастни киселини, които повишават добрия холестерол. Желязото и кобалтът помагат при малокръвие, а магнезият и калият се препоръчват при сърдечни заболявания. Орехите укрепват мускулите и бързо премахват умората след физическо натоварване.

Нахут

 

Ядките на нахута, подобно на тези на повечето бобови растения, са богат източник на белтъчини, лецитин и фолиева киселина. Има по-малко мазнини от останалите ядки. Нахутът е добър източник на витамин А, В1, В2, В6, С, РР. Съдържа и големи количества фосфор и калий.

Кашу

 

Дървото кашу дава 300 плода годишно, а във всеки от тях има една-единствена ядка. Трудно се събира и обработва и затова е по-скъпо от останалите ядки. Ядките кашу са богати на белтъчини и въглехидрати, витамини А, В2, В1, желязо, магнезий, фосфор, цинк и мед.

Макадамия

 

Макадамията е австралийски орех с много твърда черупка, в която има едно или две семена. Прилича на лешник и на вкус, и на вид. Наречена е на шотландец, който пръв се е заел да я култивира. Ядката съдържа много наситени мастни киселини и витамин В, богата е на белтъци и калций. Според диетолози тя не качва, а сваля килограми. Ядките са много скъпи, тъй като е трудно да се отделят от твърдата черупка.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22585 seconds