Новини и статии

Не гладувайте след тренировка!

Публикувано в: Хранене и диети, Фитнес и тонус 15 February 2011

787304982

Ползите от упражненията могат да се повлияят от храната, която се консумира след тренировка, сочи ново проучване. В зависимост от това, което се яде след спорт, се получават различни ефекти върху метаболизма на тялото, твърдят учени от Мичиганския университет. Проучването подкрепя теорията, че много от ползите на спортуването са преходни – една тренировка има положителни ефекти за организма, които преминават в рамките на часове или няколко дни.

Много от подобренията в метаболизма са свързани с последната тренировка, а не са следствие на увеличаването на физическата активност като цяло, твърдят учените. Важно е да се следи какво се яде след спорт, тъй като след спорт се повишава инсулиновата чувствителност на организма, особено когато след движение се яде храна с ниско съдържание на въглехидрати.

Засилената чувствителност към инсулин означава, че за организма е по-лесно да отнема захарта от кръвта и да я складира в тъканите, за да се използва като гориво. Нарушената инсулиновата чувствителност (инсулинова резистентност) е отличителен белег на диабет тип II, както е и основен рисков фактор за други хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания и др. В проучването също така се казва, че човек не трябва да гладува след тренировка, за да запази ползите от нея.

Проучването е проведено със здрави мъже на възраст между 28 и 30 години, които водят заседнал начин на живот.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12678 seconds