Болести

Анемия

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Лечение

Цели на лечението

Основната цел при лечението на анемията е повишаването на способността на  кръвта да транспортира кислород до клетките. Това се постига чрез увеличаване на броя на червени кръвни клетки и/или нивото на хемоглобин в тях. Освен това трябва да се лекува и причината за анемията.

Лечението зависи от вида, причината и тежестта на анемията. То включва хранителни добавки, промени в начина на хранене, лекарства и медицински процедури, като преливане на кръв или хирургични операции.

Хранене и хранителни добавки

Някои видове анемия се причиняват от липса на витамини или желязо в тялото, която често се дължи на небалансирана диета или определени заболявания. Лечението на железния и витаминен дефицит включва промяна на диетата или приемането на витамини и препарати съдържащи желязо. Най-често се приема витамин B12 и фолиева киселина. Понякога се предписва и витамин С, който увеличава абсорбцията на желязо в храносмилателната система.

Желязо

Човешкия организъм се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин. Желязото, съдържащо се в месото и месните продукти се резорбира (усвоява) по-лесно, отколкото желязото, съдържащо се в зеленчуците и другите храни. Често при лечението на анемия се препоръчва увеличаване на консумацията на месо, особено червено месо (говеждо месо и черен дроб), както и на пилешко, пуешко, свинско месо и риба.

Желязото може да се приема и под формата на хранителна добавка (таблетки, разтвор или сироп), като обикновено се комбинира с мултивитамини и други минерали, имащи за цел да подобрят усвояването на желязото от организма.

Други храни, които са добри източници на  желязо са:

 • Спанак и другите тъмно зелени, листни зеленчуци
 • Фъстъци, фъстъчено масло и бадеми
 • Яйца
 • Грах, леща, боб
 • Сушени плодове, както например стафиди, кайсии и праскови
 • Сок от сини сливи

Витамин C

Витамин C подпомага усвояването на желязо. Богати на витамин С са зеленчуците и плодовете, особено цитрусовите плодове (портокал, грейпфрут, мандарина). Пресните и замразените плодове и зеленчуци са с по-високо съдържание на витамин C от консервираните. Други богати на  витамин C плодове са киви, манго, кайсии, ягоди, пъпеши и дини.

Към зеленчуците, богати на витамин С, се включват броколи, пипер, домати, зеле, картофи и листни зелени зеленчуци като маруля, ряпа  и спанак.

Витамин B12

Липсата на витамин В12 води до развитието на пернициозна анемия. Тя най-често е следствие от неспособността на организма да абсорбира витамин B12 от храната и именно поради това при лечението и витамина се приема под формата на добавка. Хранителните източници на витамин В12 включват житни и животински продукти - месо (говеждо месо, черен дроб, домашни птици, риба), яйца и млечни продукти

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е витамин от групата на В витамините (B9) и участва в синтезата на нови клетки в организма. Тя има изключително значение за нормалното развитие на  ембриона, поради което приемането и при бременност е препоръчително. Добри източници на фолиева киселина са:

 • Спанак и други тъмно зелени, листни зеленчуци
 • Грах и боб
 • Черен дроб
 • Яйца
 • Банани, портокали, портокалов сок и някои други плодове и сокове

Лекарства

Приемат се лекарства, въздействащи върху причините за анемията или увеличаващи  продукцията на еритроцити. Някой от тези лекарства включват:

 • Антибиотици - за лекуване на инфекция.
 • Хормонално лечение на възрастни жени и подрастващи с тежко менструално кървене.
 • Синтетичен еритропоетин - хормон произвеждан от бъбреците, който стимулира производството на еритроцити. Това лечение има някои странични ефекти.
 • Лекарства предотвратяващи атакуването на еритроцити от имунната система.
 • Хелатираща терапия (Chelation) - за лечение на оловно отравяне (главно в децата) и отравяне с други тежки метали.

Медицински Процедури

При някои видове тежки анемии се налага извършването на по сложни медицински процедури, както например кръвопреливане и трансплантация на костен мозък или стволови клетки.

Кръвопреливане

Кръвните трансфузии се извършват по венозен път и изискват внимателно сравняване на кръвта на донора и реципиента.  Прелятата кръв трябва да бъде съвместима не само с кръвната група на реципиента (A, B, AB и О), но и с другите еритроцитни фактори (Rh и др.).

Трансплантация на костен мозък или стволови клетки

При апластична анемия, която е резултат от невъзможността на костния мозък да произвежда еритроцити, може да се наложи лечение чрез трансплантация на костен мозък или стволови клетки.

Хирургични Операции

Оперативната намеса е необходима в случаи на сериозно или живото-застрашаващо кървене (хронично кървене от язва или рак на дебелото черво), което причинява анемия.

Отстраняване на слезката (далака) може да се приложи за предотвратяване или намаляване на високите нива на разрушаване на еритроцити в слезката.

Продължи да четеш за Анемия на следващата страница.

Page generation time: 0.01667 seconds