Болести

Бронхит

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Бронхитът е болестно състояние, при което се наблюдава възпаление на бронхите - въздухоносните пътища на белите дробове.

Бронхитът се характеризира с появата на кашлица, при която често се отделят храчки. Бронхитът също може да предизвика затруднено дишане, придружено понякога със свирене на гърдите, гръдна болка, задух и висока температура.

Има два основни вида бронхит: остър и хроничен.

Остър бронхит

При острият бронхит, инфекция или друг увреждащ фактор оказва вредно въздействие върху белите дробове и по специално върху бронхите, като най-често увреждащ агент са същите вируси, които причиняват настинка и грип. Тези вируси се разпръскват във въздуха при кихане и кашляне или се предават чрез физически контакт с болния. По-рядко острият бронхит се причинява от бактерии.

Острият бронхит трае максимум 10 дни. Въпреки това, съпровождащата го кашлица може да продължи няколко седмици след излекуването на инфекцията.

Редица фактори повишават риска от остър бронхит. Примери за това са тютюневия дим (включително пасивното пушене), замърсяването на въздуха, праха и дима. Избягването на тези дразнители на белия дроб намалява риска за развитие на остър бронхит.

В повечето случаи, острият бронхит преминава в рамките на няколко дни. При наличието на симптоми е необходима консултация с лекар, който да Ви предпише най-ефикасното лечение.

Хроничен бронхит

Хроничният бронхит е продължително тежко състояние, при което лигавицата на бронхите е непрекъснато раздразнена и възпалена. Основна причина за развитието на хроничен бронхит е тютюнопушенето.

Бронхитът се определя като хроничен при наличието на кашлица с отделяне на храчки за 3 или повече месеца в 2 последователни години.

Вируси или бактерии могат лесно да инфектират раздразнените бронхи, в резултат на което, състоянието на хората, страдащи от хроничен бронхит се влошава.

Поради сериозността и продължителността на това заболяване, ранната диагностика и лечение, съчетано с отказ от тютюнопушенето и избягването на цигарен дим, може да значително да подобри качеството на живот на хората, страдащи от това заболяване. Шансът за пълно възстановяване при болни с тежък хроничен бронхит е нисък, именно затова навременното лечение е от изключителна важност.

Page generation time: 0.08835 seconds