Болести

Сънна апнея

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Апнея по време на сън

Апнеята по време на сън представлява дихателна пауза с продължителност повече от 10 секунди.

Паузите в дишането могат да продължат от няколко секунди до минути и се появяват от 5 до 30 или повече пъти на час. Обикновено, нормалното дишане се възстановява, понякога със силно хъркане или звуци на задушаване.

Сънната апнея е най-често хронично заболяване, което нарушава съня 3 или повече нощи всяка седмица.

Това води до лошо качество на съня и умора през деня. Сънната апнея е една от водещите причини за прекомерна сънливост през деня.

Преглед

Сънната апнея често не се диагностицира, тъй като не може да бъде установена при рутинен лекарски преглед, а и няма кръвни тестове, които да откриват заболяването.

Повечето хора, които страдат от болестта не знаят за това, защото тя се появява само по време на сън. Член на семейството и/или партньорът в леглото може да забележи нейните първи признаци.

Най-често срещаният тип на сънна апнея е обструктивната сънна апнея, при която има стеснение на дихателните пътища по време на сън, причиняващо повърхностно дишане или дихателни паузи.

При преминаването на въдуха през стеснените дихателни пътища обикновено се чува силно хъркане. Обструктивната сънна апнея се наблюдава най-често при хора с наднормено тегло.

Централната сънна апнея е друг, по-малко разпространен тип сънна апнея. Получава се когато областта на мозъка, която контролира дишането, не изпраща правилните сигнали към мускулите, участващи в процеса на дишане.

Централната сънна апнея често се съчетава с обструктивна сънна апнея, но може да се появи и самостоятелно. Хъркането не е типичен симптом на централната сънна апнея.

Прогноза

Нелекуваната сънната апнея увеличава риска за:

Сънната апнея се лекува успешно посредством промяна в начина на живот, хирургическа намеса или използване на специални апарати за дишане.

Page generation time: 0.07707 seconds