Болести

Обикновена настинка (Простуда)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Настинка,
  • Простуда

Обикновената настинка (за кратко настинка, простуда) е вирусна инфекция, която засяга горните дихателни пътища - носа и гърлото.

Въпреки, че настинката обикновено протича леко, със симптоми продължаващи 1 до 2 седмици, тя е водеща причина за посещения при лекар и пропуснати дни от училище и работа.

Настинките са силно заразни. Те най-често се разпространяват, когато капчици течност, съдържащи вируса на настинката, се предадат чрез докосване или се вдишат.

Обикновената настинка се проявява с хрема, запушен нос и кихане, често придружени от болки в гърлото, кашлица, главоболие или други симптоми. Тъй като над 200 вируса могат да причинят настинка, симптомите варират значително при различните болни.

Децата боледуват от настинка 6 до 10 пъти годишно. Основната причина, настинките да са толкова широко разпространени при деца е близкият контакт между тях в детските заведения и училищата. При децата, посещаващи училище, броят на простудите може да достигне до 12 на година. Възрастните се разболяват средно от 2 до 4 пъти годишно, въпреки че броят варира в широки граници. Жените, особено тези на възраст от 20 до 30 години, боледуват по-често от мъжете, вероятно поради по-близкия им контакт с техните деца. Средно, хората на възраст над 60 години, боледуват от по-малко от веднъж годишно.

Сезонът на настинките

Заболеваемостта от обикновена настинка е най-висока през есента и зимата. Започвайки, в края на август или началото на септември, процентът на заболели се увеличава постепенно, в продължение на няколко седмици и остава висок до март или април, когато започва да намалява. Сезонните вариации вероятно са свързани с откриването на училищата и със студено време, което кара хората да прекарват повече време в затворени помещения и с това увеличава шанса за предаване на вирусите от човек на човек.

Сезонните промени на относителната влажност на въздуха, също влияят на разпространението на настинките. Най-често срещаните вируси, причиняващи простуда са по-издържливи, когато влажността е ниска, както е през по-студените месеци на годината. Студеното време може да изсуши лигавицата на носа и да я направи по-податлива на вирусни инфекции.

Продължи да четеш за Обикновена настинка на следващата страница.

Page generation time: 0.03883 seconds