Болести

Хемороиди

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Диагноза

Цялостен медицински преглед и диагностика са необходими винаги в случай на кръвотечение от правото черво или кръв в изпражненията. Кървенето може да бъде симптом и на други заболявания на стомашно-чревния тракт, включително рак на дебелото черво.

Лекарят ще направи оглед на ануса и ректума, за да потърси подути кръвоносни съдове (признак на хемороиди) и ще осъществи мануален преглед на дебелото черво използвайки ръкавица и овлажнител (лубрикант) за да провери за наличие на аномалии.

По-прецизен преглед на ректума за установяване на хемороиди изисква използване на аноскоп - празен олекотен маркуч за оглед на вътрешните хемороиди - или проктоспоп - апарат, даващ възможност за подробен оглед на правото черво по цялата му дължина.

За да се изключи възможността за други причини за кървене в стомашно-чревния тракт, лекарят може да направи оглед на правото черво и долната част на ободното черво, или сигмоидното черво - чрез сигмоидоскопия, както и на цялото ободно черво посредством колоноскопия. Сигмоидоскопията и колоноскопията са диагностични процедури, при които се използват олекотени гъвкави тръби, вкарвани през правото черво.

Продължи да четеш за Хемороиди на следващата страница.

Page generation time: 0.04357 seconds