Болести

Хемороиди

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Лечение

Медицинското лечение на хемороидите е насочено първоначално към облекчаване на симптомите. Мерките за облекчаване на симптомите включват:

  • вани няколко пъти на ден с чиста топла вода около 10 минути;
  • прилагане на крем или свещички за хемороиди в засегната област за ограничено време.

Предотвратяването на рецидив на заболяването изисква облекчаване на натиска и напъните, свързани със запек. Лекарите често препоръчват увеличаване на хранителните влакна и течностите. Поглъщането на подходящо количество хранителни влакна и пиенето на шест до осем чаши течности дневно - но не алкохолни напитки - прави изпражненията по-меки и ронливи. При по-меки изпражнения червата се изпразват по-лесно и намалява натискът върху хемороидите, причинен от напъни. Елиминирането на натиска също така предотвратява пролапса на хемороидалните възли.

Подходящи източници на хранителни влакна са плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Освен това, лекарите могат да препоръчат използването на средство против запек като псилиум (psyllium) или метилцелулоза (methylcellulose).

В някои случаи хемороидите могат да се отстранят ендоскопски или по хирургичен път. Тези методи се използват за свиване или разрушаване на хемороидалната тъкан. Лекарят ще осъществи процедурата в кабинета си или в болнична обстановка.

Използват се различни методи, за да отстраняване или намаляване на размера на вътрешните хемороиди. Тези техники включват:

  • Лигиране с еластичен пръстен. В основата на хемороида вътре в правото черво се поставя гумен пръстен. Пръстенът прекъсва кръвоснабдяването и хемороидът изчезва за няколко дни.
  • Склеротерапия. Около кръвоносния съд се инжектира специален разтвор, който предизвиква свиване на хемороида.
  • Инфрачервена коагулация. Използва се специален уред за изгаряне на хемороидалната тъкан.
  • Хемороидектомия. Понякога при многобройни хемороиди или при тежки случаи, вътрешните или външни хемороиди се отстраняват по хирургичен път - операция, известна с името хемороидектомия.

Продължи да четеш за Хемороиди на следващата страница.

Page generation time: 0.05217 seconds