Новини и статии

Българите - втори по наднормено тегло в света!

Публикувано в: Хранене и диети, Здравни новини 19 July 2009

Затлъстяването на нацията придобива застрашителни размери, показват статистиките.

Затлъстяване

По последни данни 60% от възрастите у нас са със свръхтегло, като половината от тях вече са със затлъстяване. В графата "опасно дебели" влизат и 5% от децата между 13 и 17-годишна възраст, а 22% от първолаците са с наднормено тегло, което е рисков фактор за развитие на диабет тип 2, сърдечносъдови и някои ракови заболявания, както и остеопороза. България е на второ място в света по затлъстяване и свръхтегло сред децата. Изпреварва ни единствено САЩ...

В последните десетилетия броят на българите с килограми над нормата се е увеличил 3 пъти. Вече и 7-8-годишните деца с наднормено тегло вдигат високо кръвно.

80% от учениците редовно се хранят с чипс и захарни изделия, показват проучванията. Затова от този 15 септември в училищните лавки няма да се продават торти, пасти, сиропирани сладкиши, чипс, зрънчо, пържени ядки, сухи супи и бульони, газирани и подсладени напитки. Разпоредбите за здравословно хранене на учениците вече са факт с излязлата поправка на Наредба 26 на Министерството на здравеопазването.

Учениците вече няма да могат да си купуват в училище също така цялата богата гама от желирани бонбони, близалки, тутманици и други тестени, мазни храни, торти и сладкиши, вафли, чипс, снакс, газирани и подсладени напитки.

Единствените оцелели на рафтовете ще бъдат десертите на зърнено-плодова основа и шоколадът, както и негазираната вода, натуралните сокове без добавена захар, мляко със съдържание на мазнини до 2%, чай, топъл шоколад и боза. Ще бъде забранена и продажбата на осолен айрян, както и на подсладени пресни и кисели млека.

В училищните лавки ще се предлагат пресни салати, сурови плодове и зеленчуци и сандвичи от пълнозърнест хляб. Според наредбата в менютата на ученическите столове задължително трябва да има поне един път седмично риба, а месата, които се предлагат, да не са тлъсти. Колбасите се забраняват като основно ястие. Ежедневно ще бъде предлагано кисело мляко, пълнозърнест хляб и най-малко по 30 грама сирене. Млечните продукти обаче трябва да са с по-ниско съдържание на мазнини. Менюто ще включва и по 400 грама дневно зеленчуци и плодове.

Здравните експерти препоръчват също така храната, която се приготвя за ученическите столове, да не е пържена, а само варена, задушена или печена. Тя трябва да е почти безсолна. Консумацията на рафинирана захар се ограничава чрез намаляване количеството на сладката субстанция в чай, какао, прясно и кисело мляко. Сладкарските изделия също се ограничават до два пъти седмично.

"22 милиона са децата с наднормено тегло в Европа, като всяка година броят им се увеличава с 1 200 000. Още от 6-7-годишни децата трябва да бъдат научени да правят своя здравословен избор на хранене", каза еврокомисарят Меглена Кунева, която се включи в дискусията за здравословното хранене на учениците чрез видеоконферентна връзка от Брюксел. През тази година Европейската комисия е отделила 168 милиона евро за осигуряването на плод на децата в училище.

Представители на родителски и граждански организации настояха от новата учебна година да се въведат задължителни часове по здравно образование, както и да се забрани рекламирането на вредни храни на територията на училищата и в телевизионни клипове.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Хубаво е, когато излезете с гръмка новина като тази, да цитирате източника на информацията - в случая конкретното изследване. "по последни данни" някак не звучи изчерпателно.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19898 seconds