Новини и статии

Изследвания свързват вродени дефекти с два типа често срещани антибиотици.

Публикувано в: Здравни новини 7 November 2009

антибиотици, вродени дефекти

Когато се употребяват медикаменти по време на бременността, е много важно да сте наясно, кои от тях могат да преминат през плацентата и да увредят плода. Съществуват доста различни медикаменти и при някои от тях вредата би могла да измести ползата. Антибиотиците са добър пример за такъв тип лекарства. Наскоро беше открита изненадваща предполагаема връзка между 2 антибиотика, прилагани за лечение на инфекции на пикочния тракт и проблеми с бременността.

Бактериалните инфекции, сами по себе си, могат да причинят множество проблеми, както за майката, така и за плода. Тези опасности не бива да бъдат пренебрегвани от бъдещите майки, така че избягването на антибиотиците не е пълноценно решение. Вместо това, жените трябва да обсъждат вида на антибиотиците с техния личен лекар или специалиста, който води бременността им.

Ново проучване осигури първия обстоен анализ, относно употребата на антибиотици по време на бременност. Изследването установява, че вероятността да са приемали по време на бременност определен тип антибиотици е по-голяма при майките на бебета с вродени дефекти, отколкото при майките, чийто бебета се раждат здрави. Тези антибиотици се класифицират под групите „производни на нитрофурана” и „сулфонамиди”. Под първата група се отличават лекарствата с активно вещество нитрофурантоин – това са противобактериални медикаменти за пикочния тракт. „За първи път е открита връзка между лечение на инфекциите в пикочния тракт и родилните дефекти” , казва водещият автор Криста Крайдър, която е генетик към „Центъра за контрол и превенция на заболяванията”, спонсориращ проведените изследвания за това откритие. „Необходимо е да се проведат допълнителни изследвания, които окончателно да потвърдят тези открития.

Въпросните антибиотици се използват от десетилетия, още преди да бъде създадена “Агенцията по храните и лекарствата” (FDA, САЩ), заедно с нейните изисквания за изключително строго тестване безопасността на препаратите. FDA оценява до колко медикаментите са безопасни за плода, като се базира на проучвания. Въпреки това, в множеството случаи липсват задълбочени, щателни изследвания за съответния антибиотик, затова и няма такъв, оценен с най-високия критерий – клас „А”. Сулфонамидите са най-отдавна използваните антибиотици и след провеждане на някои изследвания върху животни, е доказано, че употребата им не указва вредно влияние по време на бременност. Нитрофурантоинът досега е бил приеман от лекарите като напълно безопасен за третиране на инфекции на пикочния тракт по време на бременност. Най-често предписваните в ранната бременност антибиотици – пеницилините – дават сведения за най-безопасни от групата на антибактериалните средства.

Д-р Сюзън Мехмед-Кей, която работи като семеен лекар в Тълса, Оклахома и също така пише за диагностициране и методите за справяне с инфекциите на пикочния тракт, споделя че това изследване е предизвикало нейния интерес и би довело до преосмисляне в избора си на антибиотици, които предписва на пациентки ранна бременност. Д-р Майкъл Катз, от американската хуманитарна организация "March of Dimes", също оценява важността на проучването, тъй като то обръща внимание на лекарства, които са използвани в продължение на десетилетия, без да са проведени по-сериозни тестове на тяхната безопасност при бременни жени. „Някои лекари не са достатъчно запознати с това, така че въпросите на пациентите са съвсем уместни.”, заяви Катз.

Изследователите, анализират резултати на базата на повече от 13000 майки, чийто новородени имат родилни дефекти и приблизително 5000 жени, живеещи в същия регион, чийто новородени са здрави. Жените са били интервюирани по телефона в периода от шестата седмица до втората година след раждането. В резултатите от изследването попадат майките, които си спомнят, че са приемали антибиотици, месец преди да заченат и през първите 3 месеца от бременността.

Авторите на проучването приемат, че спомените на интервюираните може и да са неточни, което се счита за значителна недостатък на проучването. Приблизително 1/3 от жените, които са приемали антибиотици, не са могли да си спомнят точния вид медикамент, който са приемали. „Също така не е ясно, дали дефектите при раждане са били действително причинени от приемането на антибиотици или са следствие от въпросните инфекции, които са лекувани с тях”, казва Крайдър.

Дефектите при раждане, които се свързват със сулфонамидите, са рядко срещани проблеми със сърцето и мозъка, както и скъсяване на крайниците. На нитрофурантоина, биват приписвани сърдечни проблеми и цепнато небце. Счита се, че тези медикаменти удвояват или дори утрояват риска, в зависимост от типа на дефекта. Крайдър казва – „Тези дефекти са рядкост. Дори при тройно увеличен риск, опасността за индивида, все още е твърде ниска.” Аненцефалията , която е фатално увреждане на мозъка, засяга около 1 на 10 000 раждания в САЩ. Цепнатото небце се наблюдава при 20 от 10 000 раждания. Според Санди Уолш, която е говорител на FDA, казва, е пропоръчително бременните жени да обсъждат приеманите лекарства с техните лекари. „Агенцията също така предлага промени в етикетите на предписваните лекарства, които да изискват по-обстойна информация за жени в детеродна възраст, бременни жени и такива, които кърмят”, казва Уолш.

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22017 seconds