Новини и статии

Ароматът на жасмин успокоява нервите

Публикувано в: Релакс и антистрес 12 July 2010

jasmine

Сладникавият аромат на жасмин успокоява нервите толкова добре, колкото и лекарствата, но без никакви странични ефекти, показва ново изследване. При лабораторни опити с мишки било установено, че ароматът и химическият му заместител значително ги успокояват.

Когато клетката им била изпълнена с мириса на жасмин, мишките прекратявали всякаква дейност и се отпускали в един от ъглите. Когато въздухът се изпълни с този аромат, молекулите му отиват от белите дробове в кръвта и след това се пренасят в мозъка. Изследвания на мозъчната дейност показали, че въздействието на химическо вещество, наречено GABA, върху нервите се засилва от аромата на жасмин и помага за успокояване, отхвърляне на напрежението и съдейства за отпочиването. Проф. Ханс Пат от университета Рур в Бохум, Германия, смята, че резултатите от изследването, публикувано във в. "Journal of Biological Chemistry", могат да бъдат сметнати за "доказателство за научната основа на ароматерапията". Изследователите се надяват, че чрез промяна на химическата структура на молекулите на аромата, може да се постигне още по-силен ефект. Жасминовото масло се смята за природен лек срещу стрес, безпокойство, депресия, умора. Освен това то действа и като афродизиак. Жасминът присъства в парфюмите на повече от 83% от жените и на 33% от мъжете.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08519 seconds