Новини и статии

Аспиринът като профилактика не е подходящ за здрави хора

Публикувано в: Превенция и хигиена 3 November 2009

aspirin

Британско проучване не препоръчва употребата на аспирин като предпазна мярка срещу инфаркт при здрави хора, съобщи Би Би Си.

Аспиринът може да причини сериозни вътрешни кръвоизливи и не допринася за намаляването на смъртните случаи вследствие на кардиологични заболявания. Ниски дози от лекарството се използват широко в практиката за предпазване от повторни сърдечно-съдови проблеми при т. нар. вторична превенция, която е доказала ефикасността си. Хората, които употребяват аспирин без нужда, могат да навредят на здравето си.

Първичната превенция вече се отхвърля от изследвания, публикувани в сп. Лансет, които са обхванали 95 000 души. Резултатите не подкрепят рутинната употреба на аспирин при определените рискови групи (хора над 50-годишна възраст, с диабет тип 2, високо кръвно налягане), заради опасността от гастроинтестинално кървене и нищожният ефект върху намаляването на смъртността от кардиологични болести.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

za visoko kravno stava li asperina

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15949 seconds