Новини и статии

Австралийски учени разгадаха "кода" на рака

Публикувано в: Здравни новини 8 March 2010

Туморна клетка при рак на гърдата

Учените смятат, че са направили голям пробив в лечението на рака, след като разгадали "кода" на болестта.

Те открили, че имунната система на тялото може да убие ракови клетки във времеви прозорец, появяващ се на всеки 12 до 14 дни. Проф. Майкъл Куин, ръководител на изследователския екип, осъществил експеримент при пациентки в напреднал стадий на рак на яйчниците, смята, че той може да даде началото на най-вълнуващото развитие след появата на химиотерапията през 50-те години на миналия век. "Това е удивително и може да окаже влияние върху лечението на всички солидни тумори за в бъдеще. Надяваме се да постигнем революция в лечението на рак", заяви проф. Куин.

При анализ на 63 проучвания сред повече от 1200 пациенти от 2000 г. насам учените открили, че шансът на болните да реагират на химиотерапията е 1 към 12. След допълнителни проучвания те открили, че тялото има двуседмичен имунен цикъл, по време на който имунната система "включва и изключва". След изключването си тя отделя "задържащи клетки", които пречат на борбата със заболяванията, включително с рака. Проф. Куин и неговият екип от университета в Мелбърн, Австралия, приложили химиотерапия, когато имунната система не работи, за да разрушат задържащите клетки, което значително подобрило шансовете на пациентите за излекуване. Лечението е под формата на хапче и пациентите избягват почти всички странични ефекти от химиотерапията.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18173 seconds