Белият хляб удвоява риска от сърдечни заболявания
Хранителен режим, богат на бял хляб и тестени изделия, може да удвои риска от сърдечни заболявания, пише британското издание "Дейли Телеграф".
Диета, съдържаща голямо количество бях хляб, увеличава опасността от проблеми със сърцето, показва ново проучване. В изследването взели участие над 47 000 души, на които учените измерили т.нар. среден гликемичен индекс (ГИ). ГИ е показател, който определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна. Храните с високо съдържание на ГИ включват бял хляб, ориз, макаронени изделия, както и закуски от типа на корнфлейкс. Резултатите показали, че особено при жените, храните с висок ГИ, увеличават с 2,24 пъти повече риска от развитие на сърдечни проблеми. Проучванията продължават в опити да се установи защо тестените храни и хляба не влияят толкова нездравословно на мъжете.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Защо трябва да ядем нар
- 70% от изследвалите се у нас са с риск за инфаркт
- Ежедневната употреба на рибна киселина предпазва от сърдечни болести
- Кои мъже са предразположени към сексуални проблеми?
- Вегетарианството не пази от всички видове рак
- Боровинки срещу лош холестерол
- Към остеопорозата трябва да се подхожда комплексно
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.