Новини и статии

Белият хляб удвоява риска от сърдечни заболявания

Публикувано в: Хранене и диети, Превенция и хигиена 13 April 2010

country-white-bread

Хранителен режим, богат на бял хляб и тестени изделия, може да удвои риска от сърдечни заболявания, пише британското издание "Дейли Телеграф".

Диета, съдържаща голямо количество бях хляб, увеличава опасността от проблеми със сърцето, показва ново проучване. В изследването взели участие над 47 000 души, на които учените измерили т.нар. среден гликемичен индекс (ГИ). ГИ е показател, който определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна. Храните с високо съдържание на ГИ включват бял хляб, ориз, макаронени изделия, както и закуски от типа на корнфлейкс. Резултатите показали, че особено при жените, храните с висок ГИ, увеличават с 2,24 пъти повече риска от развитие на сърдечни проблеми. Проучванията продължават в опити да се установи защо тестените храни и хляба не влияят толкова нездравословно на мъжете.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22549 seconds