Новини и статии

Човешкият папилома вирус е опасен и за мъжете

Публикувано в: Сексуално здраве 27 January 2010

love_couple

Установено е, че човешкият папилома вирус (HPV) предизвиква рак на маточната шийка при жените, а мъжете са преносители на инфекцията. Значително по-малко известен е фактът, че макар и рядко, мъжете също са изложени на  риск от злокачествени заболявания при заразяване с HPV.

Освен карцином на маточната шийка вирусът може да причини рак на ануса, карцином на пениса, кондиломи (генитални брадавици). Обикновено при мъжете с рак на ануса или на пениса се наблюдават и кондиломи. Рискът от анален карцином е повишен при хомосексуални и бисексуални мъже. Развитието на HIV инфекция също увеличава податливостта към този вид рак.

Медицинската статистика показва, че около 90 процента от случаите на рак на ануса са причинени от заразяване с човешкия папилома вирус. Допълнителни рискови фактори са отслабената имунна система, лошата интимна хигиена, стресът.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14809 seconds