Новини и статии

Цигарите, или напук на живота

Публикувано в: Превенция и хигиена 7 December 2009

passive-smoking-kills2

Статистиката безпристрастно твърди, че 6 млн. души годишно умират от заболявания, предизвикани от цигарите. Числата стряскат и въпреки това много пушачи продължават да живеят с мисълта, че страховитите информации и предупреждения не се отнасят за тях.

Традицията да се пуши тютюн се зародила при индианците в Америка преди около 4000 години и в началото била свързана с религиозните ритуали. В края на 15 век тя станала повсеместна практика в цялото Западно полукълбо. Някои изследователи твърдят, че първите европейци, използвали тютюн, били членове на експедицията на Колумб. В Средните векове се смятало, че пушенето е изключително полезно за здравето. Много лекари го препоръчвали срещу главоболие и зъбобол, срещу мигрена и астма. Хората посягали към цигарите, за да се подмладят или да подобрят паметта и зрението си.

По-късно лекарите започнали да се отнасят с подозрение към тютюна. Оказало се, че той не е толкова полезен, колкото предполагали. Дори когато категорично било доказано, че цигарите нанасят непоправими щети върху здравето, броят на пушачите не  намалял.

Днес над 44% от българите редовно посягат към цигарите, а повече от 90% от децата в семействата на пушачи са подложени на въздействието на тютюневия дим. А данни на Световната здравна организация показват, че България е на трето място в света по употреба на цигари на човек от населението. Изпреварват ни само Гърция и Япония.

През последните години човечеството се обедини в борбата за по-дълъг, по-качествен и здравословен живот. Затова ще припомним какви отрови, чийто брой е около 4000, вкарваме в организма си при всяко дръпване от цигарата.

На първо място е никотинът. Той е едно от най-известните и силно канцерогенни вещества. Съдържанието му в тютюневите листа е между 1 и 1,5%, но в някои сортове достига до 6-8%. Във филтъра на една цигара се събира такова количество никотин, което е способно да убие мишка. Никотинът е изключително силна отрова, действаща преимуществено на нервната, храносмилателната, дихателната и сърдечно-съдовата система.

Тютюневият катран е комбинация от въглеводороди, нитрозамини и феноли, повечето от които причиняват рак. Въглеродният оксид в тютюна пречи на червените кръвни телца да пренасят кислорода до тъканите в организма.

Други най-популярни съставки на тютюна са радиоактивни вещества, олово, амоняк, ацетон, бензопирен, живак, ДДТ, циановодородна киселина и още, и още.

Последни данни показват, че рискът при пушачите от преждевременна смърт е два пъти по-голям, отколкото при непушачите. Най-разпространеното и смъртоносно заболяване, причинено от вредния навик, е ракът на белите дробове. Не бива да пренебрегваме и туберкулозата, бронхитите, рака на гърлото, трахеита, рака на устните. При жените всички тези процеси се развиват по-бързо, защото обемът на белите им дробове е по-малък. Освен това дамите са по-дребни, което означава, че съдържанието на никотин на 1 кг е по-голямо. Жените, които пушат, много по-често раждат проблемни деца, отколкото останалите, като уврежданията се получават дори ако майките откажат през деветте месеца на бременността вредния навик.

Стотици са изследванията, доказващи безспорната вреда от тютюна. Паралелно с тях обаче учените не спират проучванията си за ползата от отказа на цигарите. Последните новини са, че здравето на хората, разделили се с порока, започва мигновено да се подобрява. Така че не съществува абсолютно никаква причина все още милиони жители на планетата да рискуват най-скъпото - живота си.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

вече трябва да си луд да пушиш ...

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10686 seconds