Новини и статии

Слънчогледът дарява красота и здраве

Публикувано в: Хранене и диети 4 October 2010

slanchogled

Слънчогледът е символ на енергия и радост, тъй като взима слънчевата топлина и я споделя. Прилича на слънцето и от ранни зори до мрак е вперил поглед в небесното светило. По-бодро и радостно ни става, когато има слънчоглед във вазата, на двора или на картината.

Растението е дошло от Америка. Индианците го свързали с култа към слънцето заради вечния му взор към него. Конкистадорите го донесли в Испания през ХVІ век, а руснаците два века по-късно открили полезните му качества. У нас култивирането на слънчоглед започва в началото на ХХ век и за кратко това става най-отглежданата маслодайна култура.

Слънчогледът съдържа ценни и лесноусвоими белтъчини и мазнини, микроелементи, както и витамините А, Е, В и D. Те гладят кожата ни, помагат на зрението, заздравяват костите. Магнезият успокоява нервите, мускулите и кръвоносните съдове, а цинкът заздравява косата и ноктите.

Слънчогледовите семки помагат и на храносмилането, тъй като съдържат целулоза. Черните агънца в златната кошара са не само крастав, но и разкрасяващ навик. Укрепват сърцето, кожата и костите, но при термичната обработка губят много от полезните си хранителни вещества. Затова е по-полезно само да се изсушават, а не да се пекат.

Слънчогледовото олио е навсякъде и е евтино. То е конкурент на маслото като най-консумирания източник на мазнини у нас. Преобладават ненаситените мастни киселини, богати на омега 6 и омега 9 мастни киселини. Процентът им обаче варира драстично заради различните сортове на растението, почви и климат. Затова е важно да четем етикетите на бутилките. Добре е да избираме студенопресовано с етикет, който показва произхода и състава на омега 3 и омега 6 киселини за 100 мл.

Слънчогледовото олио е богато на лецитин и витамин Е. Лецитинът подпомага функционирането на клетките, като осигурява материал за клетъчните им мембрани, а витамин Е е мощен антиоксидант. Ако обаче готвите само със слънчогледово олио, може да си навредите на имунната система. Особено ако използвате топлинно обработени рафинирани масла.

Използвайте слънчогледовото олио преди всичко за допълване на вкуса и състава на ястия от студената кухня и салати. Може и да го добавите към топлинно обработени блюда, но след като изстинат.

Семките стават не само за люпене пред телевизора, може да ги добавите в салатата или омлета. От слънчогледа дори се прави мед. Но ако постоянно чоплите семки, не само ще нервирате околните, но и ще увредите зъбите си. Ще качите и повече килца, защото са много калорични. Наесен милиони слънчогледи падат, за да попаднат в кухненския шкаф. Но освен в чинията е добре да имаме слънчевото цвете и в саксията.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08581 seconds