Новини и статии

Грипна ваканция в няколко области в страната

Публикувано в: Здравни новини 24 January 2011

bolenotgrip

От днес се обявява грипна епидемия и в областите Шумен и Варна. Още през миналата седмица епидемия беше обявена в София, след като беше регистрирана заболяемост от 155 души на 10 000. Преди това грипна епидемия беше обявена в две области - Враца и Пазарджик, както и в общините Благоевград и Петрич.

Заради епидемията за седмица се прекратяват и учебните занятия на учениците в тези области. Със заповед на министъра на образованието, младежта и науката се прекратяват учебните занятия във всички столични училища, считано от 24 януари, понеделник, до 28 януари, петък, съобщи Регионалния инспекторат по образование в София.

Учебните занятия са прекратени и във всички училища на територията на община Плевен. Учениците ще почиват от днес до края на седмицата заради грипната епидемия, съобщиха от общината. Сред мерките за преодоляване на заболеваемостта са ограничаване на масовите прояви, прекратяване на плановите операции и на свижданията в болниците. Боледуват хора от всички възрасти, но най-засегнати са учениците и хората в активна трудоспособна възраст. С обявяването на грипната епидемия се спират детските и женските консултации; профилактичните прегледи; профилактичните ваксинации; плановите операции; свижданията в лечебните заведения.

БГНЕС припомня, че в края на миналата седмица националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова каза, че вероятно в близките дни грипната епидемия ще обхване цялата страна. През седмицата броят на болните нараста доста, посочи тя. Общо за страната заболеваемостта е 166/10 000 души, което е близо до епидемичната стойност, която е 198/10 000. Това обаче е сезонна грипна епидемия, каквато има всяка година у нас и във всички страни. В Европа основен причинител на заболяването е миналогодишния вирус "AH1N1" и у нас е доказан само той, други грипни вируси няма към момента. Вирусът засяга повече младите хора, по правило обаче протича леко, макар да се случват и усложнения. Очаква се грипната епидемия да отшуми за около 4 до 6 седмици, уточни проф.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13702 seconds