Новини и статии

Инсултът вече не е присъда

Публикувано в: Здравни новини 23 February 2010

strokesymptoms

Допреди няколко години  успешно лечение на мозъчния инсулт граничеше с фантастиката. Днес тромболизата позволява запушванията на кръвоносните съдове да се разтворят и да се възстанови нормалното кръвообращение в засегнатата зона на мозъка. Това води до изчезване на симптомите и излекуване на болните с мозъчен инсулт в първите три часа от възникването на първите симптоми. Именно те сигнализират за загиването на хиляди и милиони мозъчни клетки и цели области от мозъчните структури поради липсата на кислород и хранителни вещества.

Доказано е, че за 1 секунда загиват 32 000 клетки, т.е. за 1 минута около 2 млн. губят функциите си, а в края на първия час около 120 млн. мозъчни клетки са в състояние на смъртна опасност или са в недостатъчно функционално състояние в околната на мозъчния инфаркт област, в т.нар. пенамбра, но които все още могат да се възстановят напълно, ако се започне навременно, адекватно лечение.

Кои са най-важните елементи на съвременния алгоритъм за успешно лечение на мозъчните инсулти?

1. Спешно разпознаване на болните с мозъчен инсулт и максимално бързо реагиране на симптомите за заплашващ или за започващ инсулт и с незабавно обаждане на тел.112 или тел. 150;
2. Спешно транспортиране на болните до подходящата болница, която разполага с всички възможности за съвременна диагностика и  лечение на мозъчни инсулти;
3. Перфектна организация на транспорта и задължително предварително информиране на инсултния екип по радиовръзка за насочване на болен към тях;

Диагнозата на мозъчните инсулти е най-важна за определяне на правилно и успешно лечение на болните в първите часове на инсулта, максимум до третия час, защото след това промените са значителни и трудно възвратими, а остатъчната инвалидност след спасяването на живота по-често е значителна. Преди да получат  инсулт, най-често болните имат едно или повече преходни нарушения на мозъчното кръвообращение (транзиторни исхемични атаки), на които те и техните близки, най- често не са обърнали достатъчно сериозно внимание.

Най-чести и най-характерни симптоми на започващ мозъчен

  • Изкривяване на лицето
  • Внезапна слабост на ръка
  • Промени в говора 
  • Изтръпване на половината тяло
  • Замъглено или нарушено зрение
  • Двойно виждане
  • Силно главозамайване или световъртеж
  • Необичайно силно главоболие
  • Залитане при ходене или дори падане 
  • Нарушено съзнание, сънливост, унасяне

Запомнете тези много очевидни симптоми, които говорят за проблеми в кръвообращението на определени части на мозъка и за опасност от инсулт! Един или няколко от тези симптоми трябва да ви накарат да подозрете началото на мозъчен инсулт и да повикате спешна помощ. Особено ако се отнася за болни над 55 год., с високо кръвно налягане, диабет, наднормено тегло или наличие на подобни на тези симптоми в миналото. Зачестяването на главозамайването и падането, с или без краткотрайна загуба на съзнание, е предпоставка за спешна консултация с най-добрия невролог, който познавате.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

molqvi pomognete tel za kontak 0879374573 ivailo

Как мога да транспортирам майка си с хеликоптер до софия. В момента е с мозъчен инсулт и кръвоизлив и от болницата в Сливен не могат да направят нищо! Моля помогнете ми!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11575 seconds