Новини и статии

Отчаянието повишава риска от инсулт при жените

Публикувано в: Психично здраве 28 August 2009

jena_otchaianie

Американски учени са открили, че жените са по-застрашени от инсулт, ако са нещастни и изпитват чувство на безнадеждност, съобщи Ройтерс.

Проучването, публикувано в Stroke Journal, показва, че иначе здрави жени, които са хронично нещастни, са по-уязвими за натрупване на плаки в артериите в областта на врата, което може да предизвика инсулт. Това е първото изследване, свързващо директно лошото емоционално състояние с риска от инсулт. В него са взели участие 559 доброволки на средна възраст 50 години без клинични признаци за сърдечни проблеми или високо кръвно налягане. Участничките  попълнили анкета за бъдещето и целите, които са си поставили. Документирани са и евентуални симптоми на депресивни състояния. Жените са изследвани и с ултразвук, за да се провери плътността на шийните артерии.

Резултатите показват, че тези, които имат песимистично отношение към живота си, имат по-стеснени артерии (атеросклероза), което е рисков фактор за инсулт или инфаркт. Учените са обърнали специално внимание на разликата между чувството на отчаяние и депресията. Данните доказват, че стесняването на артериите е характерно за жените, които са изпитват отчаяние е безнадеждност.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19026 seconds