Новини и статии

Жени забременяват чрез най-модерния метод в света

Публикувано в: Бременност и майчинство 11 January 2011

invitro

Бъдещето в асистираната репродукция е зачеване по ин витро метод, но с минимални дози хормонално стимулиращи лекарства или в най-добрия случай без медикаменти. Яйцеклетката се добива от естествения цикъл на жената или ако тя не може да я отдели, чрез лека медикаментозна стимулация на яйчника.

„В този случай той отделя едва две-три яйцеклетки, а не както е при пълния курс на сегашната терапия, при който лекарствата във високи дози тормозят и яйчниците, и цялата ендокринна система на пациентката", коментира проф. Иван Козовски.

Той напомня, че всъщност новият значително по-щадящ организма метод вече се прилага в света и набира все по-голяма популярност. Всъщност ние се връщаме там, откъдето всичко е тръгнало - Робърт Едуардс и Патрик Стептоу, които през 1978 г. стават „бащи" на бебетата в епруветка. Разликата е, че сега технологиите са на много по-високо ниво, а фармацевтичните компании е време да отстъпят.

На новия по-щадящ и определено много по-евтин метод в ин витро лабораторията на проф. Козовски са се подложили десет жени, пет от които без или със съвсем малки дози лекарства са успели да заченат.

„При този метод се извличат една-две яйцеклетки, които се оплождат ин витро. Първоначално се трансферира само един ембрион, а другият се замразява. Естествено така процентът за успех е по-нисък, но с напредването на медицината това ще се коригира", коментира професорът.

Той посочи, че заради минималните дози лекарства, усложненията са много по-малко, цената е доста по-ниска, а жената може да направи до 4-5 опита за забременяване в годината.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Защо да не е възможно? Важно е качеството на яйцеклетките, а не количеството.

Нещо много ме съмнява този метод - как може да се оплоди само една яйцеклетка (обикновенно при овулация е една) и да се гарантира че тя ще бъде оплодена? Нещо повече - не само че ще бъде оплодена, но и ще се "хване"? Да не говорим че все пак едно ICSI - каквото е показано на картинката никак не е евтино и малко жени могат да си позволят 4-5 опита годишно.
Има друг, наистина модерен метод - казва се ин витро матурация.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.05863 seconds