Новини и статии

Как геомагнитните бури ни влияят?

Публикувано в: Любопитно 22 June 2011

sun_earth

Най-важният фактор за живота и здравето на хората на Земята е Слънцето. То е звезда, възникнала преди 5 милиарда години в центъра на нашата Слънчева система.

От дълбока древност хората са разбирали значението на Слънцето за живота и са му отдавали почит. Доказателството са Египетските пирамиди и големите монументи, построени в Индия и Мексико. Египтяните дори са имали бог на Слънцето.

По думите на чл.-кор. д.ф.н. Петър Велинов от Института за космически и слънчево-земни изследвания към БАН, Слънцето е удивително спокойна звезда с постоянна енергия. Всеки ден до Земята пристига еднакво количество енергия, известна като слънчева константа. Най-голям прилив на слънчева енергия има в сутрешните часове, особено след изгрев, въпреки че е хладно и температурата е ниска. До обяд слънчевата енергия зарежда Земята, а следобед започва обратният процес на излъчване към Космоса чак до залез.

„Йогите правят своите упражнения сутрин рано на изгрев слънце, за да се заредят с животворната енергия от Слънцето”, каза Петър Велинов.

Ранните утринни часове са много полезни за здравето и подходящи за спорт и разходка, тогава слънчевата енергия ни ободрява. На обяд Слънцето се издига високо, температурата се повишава и слънчевата енергия няма вече такова полезно действие върху организма. Напротив, има опасност от топлинен удар, особено на морето.

Необходимо е да вземем мерки за предпазване на тялото с леки дрехи, под чадър, с шапка, плажно масло, разхлаждане във водата. Вечер, когато енергията се излъчва обратно към Космоса, е най-приятно за разходка.

След Слънцето на второ място по значение за живота на Земята се нарежда Луната. Гравитационните й сили предизвикват приливите и отливите на океаните и моретата, а най-голямо въздействие има върху физическото и психическото състояние на жените чрез фазите си. Докато мъжете са подвластни на Слънцето.

Луната отразява слънчевата енергия. При обиколката й около Земята за 29 дни ние наблюдаваме 14 дни фаза на пълна и 14 дни на празна Луна. При пълна Луна слънчевата енергия се натрупва в живите организми, а при празна Луна човешкото тяло се изчиства, а растенията ускоряват растежа си. Активността на Слънцето се засилва и отслабва на всеки 11 години.

„Сега всеки ден се правят наблюдения на слънчевата активност в обсерватории, всичко се измерва и събира в база данни. Активността на Слънцето се покачва и първите леки геомагнитни бури се появиха. То изхвърля от повърхността си огромен поток от частици, които се разпространяват в междупланетното пространство и някои от тях достигат до Земята”, разказва Петър Велинов. При навлизането им в магнитното поле започват силни вибрации, които са известни като геомагнитни бури. Повлияват както физическото и психическото състояние на човека, така и техниката. При тези вибрации се индуцира ток, който може да предизвика срив на техниката.

Геомагнитните бури при здравите хора могат да повлияят психиката и съня. Например при шофьорите реакцията на окото се забавя с милисекунди, но това може да доведе до грешка в преценката и произшествие. При най-силните бури има опасност за хората със сърдечни или други здравословни проблеми, защото оплакванията им се засилват.

Както когато метеорологичното време е лошо, шофирате внимателно или не излизате навън, при геомагнитната буря е същото. Докато бурята отшуми за ден-два, Велинов препоръчва да не се предприемат големи пътешествия, да се води природосъобразен начин на живот, да се пият повече течности, които разреждат кръвта, повече растителна храна, да се приемат лекарства, изписани от лекар.

„В момента в нашия институт за космически и слънчево-земни изследвания се създава център за прогноза на космическото време. Целта е да се наблюдават и прогнозират геомагнитните бури, да се оповестяват в медиите и болничните заведения. В дни със силни бури не е желателно лекарите да извършват тежки операции, а за болните трябва да се вземат превантивни мерки. Когато хората са информирани, ще бъдат по-внимателни и няма да предприемат действия, които да доведат до претоварване на организма”, казва Петър Велинов.

В САЩ и Западна Европа такива центрове за прогноза на космическото време съществуват отдавна. Тъй като България се намира в умерените ширини, е облагодетелствана и затова досега не се е налагало прогнозиране. Все пак такъв център скоро ще заработи и у нас. Конструират се и уреди за отчитане на слънчевото греене, които ще бъдат монтирани на открито и ще са свързани онлайн с центъра.

Те ще предупреждават освен за геомагнитни бури и за повишаване индекса на ултравиолетовото лъчение. Това е особено полезно за морските райони и летуващите, които се пекат на плажа. В дни с висок индекс хората ще бъдат предупреждавани да се пазят от прегаряне. Петър Велинов съветва хората, които отиват на море, да използват повече сутрешните и вечерните часове за плаж, спорт, разходки и плуване, а не статично да лежат на слънце с часове, защото това е голямо натоварване за организма.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15618 seconds