Новини и статии

Каква риба да изберем според нуждите на организма?

Публикувано в: Хранене и диети 4 April 2011

pechenariba

Диетолозите препоръчват през седмицата да се консумира два пъти риба – един път по-мазна и един път по-лека (бяла). Но има такова разнообразие, че човек не знае какво да си избере. Предлагаме ви списък с различни видове риба и техните качества.

За отслабване: Треска
В 100 гр. има 81 калории и 0,6 гр. мазнини.

Бялата риба е с ниско съдържание на мазнини и е богата на протеини, което я прави полезна както за отслабване, така и за контролиране на глада. Треската по-специално е богата на йод, необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма.

За костите: Сардини
В 100 гр. (с доматен сос) има 144 калории и 8,1 грама мазнини.

Консервираните сардини съдържат около четири пъти повече калций от млякото, но за разлика от него, те са много богати и на витамин D - необходим за усвояването на калция. Една малка сардина може да осигури двудневната препоръчителна доза от витамин D. Избягвайте обезкостените видове, тъй като именно те са виновниците за високото съдържание на витамин D.

За имунитета: Риба тон
В 100 гр. (консервирана в саламура) има 99 калории и 0.6 грама мазнини.

Само половин консерва риба тон съдържа необходимата дневна доза на селен - минерал, необходим на имунните клетки, които се борят с бактериите, вирусите и раковите клетки. Рибата тон е и с високо съдържание на ниацин (витамин В3), който стимулира освобождаването на енергията от храната. Избягвайте големи количества от тази риба, ако сте бременни, тъй като живакът в този морски продукт могат да попречат на развитието на нервната система на нероденото бебе.

За мозъка: Скумрия
В 100 гр. има 220 калории и 16,1 грама мазнини.

Скумрията се причислява към мазните риби, което я прави една от най-богатите на омега-3 мастни киселини, които подобряват притока на кръв и поддържат мозъка и сърцето здрави. Само една малка скумрия (прясна, консервирана или пушена), ще ви предостави необходимите за една седмица мастни киселини.

Срещу умора: Херинга
В 100 гр. (пържена) има 535 калории и 47,5 гр. мазнини.

Тези малки сребристи риби осигуряват повече желязо от червеното месо, затова спокойно можете да ги похапвате, за да се предпазите от симптомите на железния дефицит, по-специално - умората и слабата концентрация. Те също са богати и на калций, тъй като те се консумират цели, с костите.

Многофункционална: Сьомгата
В 100 гр. (консервирана) има 160 калории и 7,9 грама мазнини.

Консервираната сьомга има много приложения. Може да се слага в сандвичи, паста, салати и т.н. Тази риба е минимално засегната от токсините в околната среда, тъй като често се лови в относително чистите води на Тихия океан. Има високо съдържание на омега-3 мастни киселини, която я прави приятел на сърцето и мозъка.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15073 seconds