Новини и статии

Какво да правим с рецептите?

Публикувано в: Здравни новини 5 June 2009

1. Рецептата не е нужна за всички лекарства
За да не ходите напразно до аптеката или до лекаря, трябва да се научите да различавате лекарствата. Те се делят на две основни групи - с рецепта и без рецепта. Това задължително е написано на кутийката и листовката на лекарството. Прочетете и запомнете какъв тип са вашите медикаменти.

2. Има рецепти за многократна употреба
Много важно е да знаете, че има рецепти за многократна употреба. На тях лекарите могат да изпишат медикаменти, които да си купувате от аптеката 6 месеца, без да ходите отново на консултация. Тези рецепти са предназначени за хронично болните хора, които постоянно имат нужда от едни и същи лекарства. Въпреки това е изцяло в полза на пациента през този период да си прави профилактични прегледи при своя лекар. Много вероятно е междувременно да настъпят промени в неговото състояние или да се появят нови възможности за лечение. Може дори да се открие ново заболяване, което хванато навреме да бъде овладяно. Когато високото кръвно например се установи рано, то се лекува и не води до поражения и смърт.

3. Хапчетата без рецепта помагат при изненада
Понякога човек внезапно получава неразположение като главоболие, хранително разстройство или безпокойство. Тогава той би могъл да отиде в аптеката и да се консултира с фармацевта какво лекарство без рецепта може да вземе, както и дали трябва да отиде задължително на лекар по-късно. Това, разбира се, не се отнася за спешни случаи.

4. В спешен случай идете веднага в болница
В спешен случай, когато болките са силни, в интерес на човек е да потърси лекар. Това може да стане при неговото джипи, при съответния специалист или в спешното отделение на всяка болница.

5. Самолечението е опасно, прекратете го
Самолечението е изключително опасно. Нещо, което е помогнало на някой друг или на самите нас в определен момент, в друг може да навреди. Всеки случай е индивидуален и правилната реакция при една бъбречна криза например е да отидеш при лекар, вместо да спориш в аптеката за лекарства.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09019 seconds