Новини и статии

Инфекции могат да ускорят загубата на памет при алцхаймер

Публикувано в: Здравни новини 8 September 2009

Британско проучване показва, че инфекциите извън мозъка могат да доведат до по-бързо влошаване на паметта при деменция, съобщи Би Би Си.

Изследването, публикувано в Neurology journal, е проведено с 222 пациенти. Получените от него данни разкриват, че инфекции в гръдния кош или уринарния тракт могат да удвоят загубата на памет. Вероятната причина се крие във високите нива на протеин в кръвта, който предизвиква възпаления.

По време на проучването 110 от участниците са развили 150 инфекциозни процеси в гърдите, стомаха, червата и уринарния тракт, които увеличават производството на протеина. Колкото по-сериозна е инфекцията, толкова повече вреда нанася на паметта, поясняват учените. Те смятат, че ще бъде възможно разработването на медикаменти, които да контролират тези процеси и така да облекчат когнитивните промени при хората с деменция.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20420 seconds